Vršnjačko nasilje je bilo motiv napada u školi u Finskoj

Policija je saopštila da 12-ogodišnji napadač, koji je usmrtio jednog učenika i teško ranio dvoje djece, tvrdi da je bio maltretiran

7511 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Dvanaestogodišnji dječak, koji je ubio učenika i teško ranio još dvoje djece u osnovnoj školi u Finskoj, kazao je da je bio žrtva vršnjačkog nasilja i da je to motiv napada, saopštila je juče policija.

Dječak je u utorak donio pištolj, koji pripada rođaku, u školu blizu Helsinkija i pucao u troje 12-ogodišnjaka i prijetio nekolicini drugih. On je, prema riječima istražitelja, u školu Viertola prebačen početkom 2024. Policija je saopštila da jedna od ranjenih djevojčica ima dvostruko državljanstvo Finske i Kosova.

„Upravo smo saznali da iza ove tragedije stoji vršnjačko nasilje”, kazao je glavni detektiv Marko Sarka za Rojters. On je odbio da iznese više detalja, a policija nije objavila identitet napadača.

Finska napad u školi
foto: REUTERS

U Finskoj je zabilježen porast vršnjačkog nasilja u školama, a 8,6 odsto učenika koji sada imaju oko 12 godina je kazalo da su makar jednom nedjeljno žrtve maltretiranja.

Građani su juče palili svijeće i polagali cvijeće ispred škole. Majka jednog djeteta koje pohađa peti razred u školi kazala je da roditelji i nastavnici treba više da razgovaraju sa djecom kako bi što je moguće ranije prepoznali slučajeve vršnjačkog nasilja.

„Željela bih da se više resursa opredijeli za suočavanje sa ovakvim incidentima”, kazala je za Rojters Valentina Gončarenko.

Odmah nakon incidenta nijesu uslijedili pozivi za promjenu zakona o posjedovanju oružja, koji su postroženi 2010. poslije dva smrtonosna napada u školama.

„Koliko ja razumijem, za ovakvu vrstu oružja dozvola se ne dobija lako i ono treba da bude zaključano”, kazao je muzičar Tuomo Matero. „Nijedan 12-ogodišnjak ne bi smio da ima pristup. Kada bi se zakon poštovao... ovakve stvari se ne bi dešavale. Treba da se pobrinemo da se nastavnici i djeca u školama osjećaju sigurno i da u školama nema vršnjačkog nasilja”, dodao je.

Bonus video: