Lavrov: Pregovori o okončanju borbi u Ukrajini mogli bi da budu uspješni jedino ako uzmu u obzir interese Moskve

Ruski ministar je odbacio planiranu rundu mirovnih pregovora kao zapadnu prevaru za obezbjeđivanje šire međunarodne podrške Kijevu

6317 pregleda 8 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi pregovori o okončanju borbi u Ukrajini mogli da budu uspješni jedino ako uzmu u obzir interese Moskve i odbacio planiranu rundu mirovnih pregovora kao zapadnu prevaru za obezbjeđivanje šire međunarodne podrške Kijevu.

Poslije sastanka sa oko 70 stranih ambasadora u Moskvi, Lavrov je novinarima rekao da su zapadni saveznici Ukrajine uključeni u široku diplomatsku inicijativu radi ubjeđivanja što većeg broja zemalja "globalnog juga" da dođu na sastanak u Švajcarskoj na razgovore o potencijalnom mirovnom planu.

Lavrov je kazao da Zapad nastoji da poveća broj zemalja učesnica planirane runde pregovora u Švajcarskoj tvrdnjom da će njihovi predstavnici moći da razgovaraju samo o određenim aspektima mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao što su načini da se osigura globalna bezbjednost hrane.

Takve argumente Lavrov je opisao kao "zapadnjački trik" sa ciljem privlačenja više neodlučnih zemalja "globalnog juga" kako bi konferencija imala do 140 učesnika i bila prikazana kao demonstracija široke podrške Ukrajini.

Naveo je da bi svaki mirovni pregovori bili "beskorisno traćenje vremena" ako ne bi uzeli u obzir interese Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je rekao da je u februaru 2022. poslao vojsku u Ukrajinu kako bi zaštitio ruske interese i spriječio da ta zemlja predstavlja veliku bezbjednosnu prijetnju Rusiji ulaskom u NATO. Kijev i njegovi saveznici osudili su vojnu operaciju Rusije kao ničim izazvan čin agresije.

Lavrov je ponovio da Moskva odbacuje mirovni plan Zelenskog koji predviđa da Rusija povuče vojsku iz Ukrajine, da joj plati odštetu i suoči se sa procesom pred međunarodnim tribunalom zbog agresije.

On je kazao da svaki mirovni sporazum mora da poštuje ruske bezbjednosne interese i da prizna "novu realnost", čime je aludirao na teritorijalne dobitke Rusije u ratu protiv Ukrajine.

"Mi branimo našu istinu, interese našeg naroda na teritorijama koje su osnovali njihovi preci koji su tu živjeli vjekovima. Ako su voljni da razgovaraju na osnovu pravde, na ravnoteži realnosti i bezbednosnih interesa, mi smo spremni za to u svakom trenutku", naveo je Lavrov.

Bonus video: