Francuska: Djevojčica pala u komu nakon što su je vršnjaci pretukli ispred škole

Majka pretučene djevojčice kazala je da je do napada možda došlo zbog toga što se ponašanje i odjeća njene kćerke smatraju "neislamskim"

2932 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska vlada pokrenula je hitnu istragu nakon što je četrnaestogodišnja djevojčica teško povrijeđena i ostavljena u komi pošto su je troje tinejdžera pretukli ispred škole na jugu Francuske.

Troje tinejdžera, uključujući djevojčicu koja je bila u istoj školi kao žrtva u predgrađu Monpeljea, osumnjičeni su za pokušaj ubistva maloljetnika i uhapšeni, prenosi britanski "Guardian".

Do incidenta je došlo u vrijeme povećanih napetosti oko francuskih škola nakon što je na desetine poruka prijetnji napadima poslato putem internog sistema poruka.

Žrtva napada, djevojčica Samara, izašla je iz kome, ali je "ozbiljno povrijeđena" u napadu u utorak poslijepodne ispred srednje škole "Artur Rembo", rekli su tužioci.

Jedna od optuženih je djevojčica iz iste škole, stara takođe 14 godina, uhapšena je u srijedu i priznala je da je pretukla žrtvu, saopštili su tužioci. Dvoje drugih maloljetnika koji su uhapšeni imaju 14 i 15 godina.

Ministarka prosvjete Nikol Belube naredila je istragu koju će sprovesti inspektori iz njenog ministarstva koji će imati osam radnih dana, počevši od petka, da izvijeste o okolnostima napada.

"Ova misija će imati za cilj da utvrdi činjenice i odgovornosti", rekla je ministarka BFMTV-u, dodajući da Samara "zaslužuje istinu".

Majka pretučene djevojčice Hasiba rekla je u intervjuu za francuske medije da je njenu kćerku maltretirala učenica iz njene škole dvije i po godine, ističući mogućnost da je to možda zbog toga što se ponašanje i odjeća njene kćerke smatra "neislamskim".

Ona je optužila je tu učenicu da je "sponzor" napada, uz tvrdnje da je djevojčica suspendovana na dva dana u junu 2023, nakon što je objavila fotografiju njene kćerke na društvenim mrežama pozivajući na njeno silovanje.

Bonus video: