Kralj Belgije Filip: Demokratiju braniti od autokrata, Evropi i svijetu potrebna nada

"Iako je EU bila ujedinjena u podršci Ukrajini i borbi protiv korona virusa, potrebna je manja fragmentirana EU", kazao je on

4212 pregleda 4 komentar(a)
Kralj Belgije Filip, Foto: Shutterstock
Kralj Belgije Filip, Foto: Shutterstock

Kralj Belgije Filip je danas, u svom obraćanju Evropskom parlamentu (EP), pozvao na odbranu demokratije pred autokratskim trendovima.

On je, govoreći o predsjedavanju Belgije EU u prvoj polovini ove godine, kazao da su posljednjih godina Evropu obilježile krize i da je u "ovom vremenu ratova, neizvjesnosti i društvenih nemira Evropi i svijetu prijeko potrebna nada", saopšteno je na internet stranici EP.

"Iako je EU bila ujedinjena u podršci Ukrajini i borbi protiv korona virusa, potrebna je manja fragmentirana EU", kazao je on.

Filip tvrdi da bi EU trebalo ujedinjeno da radi na razvoju novih tehnologija, vještačke inteligencije, poluprovodnika i rijetkih minerala, pošto zaostaje u pronalascima i inovacijama.

On je pozvao na jedinstvo u borbi protiv klimatskih promjena, navodeći da još dosta treba da se uradi kako bi EU postigla svoje klimatske ciljeve za 2030. i 2050. godinu.

U svom obraćanju kralj Filip je takođe ukazao na važnost Evropskog stuba socijalnih prava i socijalne dimenzije EU, sa njenim "robusnim mehanizmima socijalne pravde".

"Važno je da mladi ljudi, građani sjutrašnjice, zadrže vjeru u Evropu", zaključio je on.

Bonus video: