Grčka: 780 miliona eura za zaštitu morskog biodiverziteta, kazao premijer Micotakis

Grčka planira da svoju nacionalnu strategiju o zaštiti morskog biodiverziteta predstavi na konferenciji "Naš okean", čiji će domaćin ove godine biti Atina i kojoj će prisustvovati desetine zemalja

1192 pregleda 0 komentar(a)
Plastični i drugi otpad na dnu mora, kod ostrva Andros, Grčka, Foto: Reuters
Plastični i drugi otpad na dnu mora, kod ostrva Andros, Grčka, Foto: Reuters

Grčka nastavlja sa 21 inicijativom vrijednom 780 miliona eura za zaštitu morskog biodiverziteta i borbu protiv obalnog zagađenja, rekao je premijer Kirijakos Micotakis uoči međunarodne konferencije, javlja Rojters.

Grčka, koja uključuje hiljade ostrva i koja ima najdužu mediteransku obalu od bilo koje primorske države, saopštila je prošle nedjelje da planira da stvori dva morska parka, jedan u Jonskom moru i jedan u Egejskom moru, kao dio inicijative.

"Tiho, ali metodično, Grčka igra vodeću ulogu u odbrani od dramatičnih klimatskih promjena, za koje je dokazano da utiču na svaki region i svaku aktivnost", rekao je Micotakis u članku objavljenom u novinama Katimerini.

Grčka planira da svoju nacionalnu strategiju o zaštiti morskog biodiverziteta predstavi na konferenciji "Naš okean", čiji će domaćin ove godine biti Atina i kojoj će prisustvovati desetine zemalja.

Služba Evropske unije za klimatske promjene, Kopernik, saopštila je prošlog mjeseca da je temperatura okeana dostigla rekordno visok nivo u februaru, u skupu podataka koji datira iz 1979. godine.Prekomjerni ribolov i zagađenje plastikom takođe predstavljaju velike prijetnje okeanima.

Plastika koja ulazi u svjetske okeane mogla bi se skoro utrostručiti do 2040. ako se ne preduzmu dalje mjere, pokazuje istraživanje, prenosi Rojters.

Grčki morski parkovi, čije će granice biti definisane nakon naučnih istraživanja do početka 2025. godine, pokrivaće 32 odsto grčkih voda, rekao je Micotakis.

Plan za morski park u Egejskom moru iziritirao je susednu Tursku, koja je prošle nedjelje rekla da nije voljna da prihvati mogući "svršeni čin o geografskim obilježjima čiji je status sporan". Kao odgovor, Grčka je optužila Tursku da "politizuje čisto ekološko pitanje".

Saveznici u NATO-u, Grčka i Turska, dugo su u sukobu oko niza pitanja, uključujući pomorske granice i pretenzije na svoje kontinentalne pojaseve u Sredozemnom moru.

Micotakis je rekao da druge inicijative koje su u toku uključuju kampanje za suzbijanje zagađenja plastikom, uspostavljanje sistema za praćenje zaštićenih morskih područja, jer će ribolovne prakse koje oštećuju morsko dno biti zabranjene, i izgradnju stanica za punjenje u 12 luka za električna plovila.

Zaštita mora, rekao je on, jedan je od četiri stuba grčke strategije protiv klimatskih promjena.

Bonus video: