Rojters: Merkel isključila mogućnost da se smanji dug Italiji

"Biću otvorena prema novoj italijanskoj vladi i sarađivati s njom, umjesto da spekulišem o njenim namjerama", rekla je Merkel u intervjuu za list "Frankfurter algemajne zontagscajtung"
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2018. 19:07h

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je spremna za saradnju sa novom italijanskom vladom, prenosi Rojters.

Međutim, napominje da princip solidarnosti među članicama evrozone ne bi trebalo da pretvori blok s jedinstvenom valutom u Uniju koja dijeli dug.

Rojters ocjenjuje da je Merkel time, izgleda, isključila mogućnost da se smanji dug Italiji.

"Biću otvorena prema novoj italijanskoj vladi i sarađivati s njom, umjesto da spekulišem o njenim namjerama", rekla je Merkel u intervjuu za list "Frankfurter algemajne zontagscajtung", koji je danas objavljen.

Nova italijanska vlada premijera Đuzepea Kontea položila je u petak zakletvu u predsjedničkoj palati Kvirinale, skoro tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, čime je u posljednjem trenutku izbjegnuto prijevremeno glasanje, već viđeno kao svojevrsni referendum o izlasku Italije iz eurozone.

Aktuelni predsjednik Italije Serđo Matarela proteklog vikenda isto tako je odbio da za ministra ekonomije prihvati euroskeptičnog Paola Savonu, koji će ipak imati mjesto u Konteovoj vladi, kao ministar zadužen za evropske poslove.

Bonus video: