Kremlj: Bilo kakva nova američka vojna pomoć Ukrajini neće promijeniti loš položaj ukrajinskih snaga na frontu

Predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a, Majk Džonson je najavio da će održati dugo očekivano glasanje o nacrtu pomoći Ukrajini i Izraelu od 95 milijardi dolara, koja uključuje 60,84 milijarde dolara Ukrajini, već u subotu 20. aprila

5720 pregleda 1 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock

Kremlj je saopštio da bilo kakva nova američka vojna pomoć Ukrajini neće promijeniti loš položaj ukrajinskih snaga na frontu, te takvu pomoć smatraju "kolonijalnom" politikom Sjedinjenih država.

Kako je objavio Rojters, predsjedavajući Predstavničkog doma SAD-a, Majk Džonson, je najavio da će održati dugo očekivano glasanje o nacrtu pomoći Ukrajini i Izraelu od 95 milijardi dolara, koja uključuje 60,84 milijarde dolara Ukrajini, već u subotu 20. aprila.

"Ukrajina se mora boriti ne samo da bi osigurala profit za Amerikance, već se mora boriti i do posljednjeg Ukrajinca i prepuna je dugova", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov dodajući da je to "omiljena kolonijalna politika SAD".

Peskov je napomenuo da će "veoma značajan" dio predložene pomoći ostati u američkom vojno-industrijskom kompleksu.

"Svi stručnjaci i polustručnjaci sada mogu golim okom da vide situaciju na frontu, koja je daleko od povoljne za ukrajinsku stranu, tako da to ne može ništa promijeniti", rekao je Peskov o paketu pomoći.

Rusija kontroliše oko 18% Ukrajine, a zapadni lideri i obavještajci kažu da je rat na raskrsnici, koji bi mogao dovesti do pobjede Rusije i poniženja Zapada ukoliko Ukrajina hitno ne dobije veću podršku.

Ruski rat protiv Ukrajine izazvao je najgoru krizu u odnosima između Moskve i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, tvrde ruske i američke diplomate.

Ukrajina, koju podržava Zapad, kaže da se brani od otimanja zemlje u ruskom imperijalnom stilu.

Rusija kaže da su Sjedinjene Države pokušale privući Ukrajinu u zapadnu orbitu, a zatim je iskoristiti da prijetnju Rusiji.

Bonus video: