Ukrajina tvrdi da je napala ruski vojni brod na Krimu: "Još jedan loš dan za rusku Crnomorsku flotu"

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je da ne zna tačnu prirodu štete izazvane napadom, ali da brod "više nije sposoban da obavlja svoje zadatke"

11126 pregleda 6 komentar(a)
Fotografija koju je na društvenoj mreži Iks objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine
Fotografija koju je na društvenoj mreži Iks objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine, Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Ukrajinska odbrana saopštila je danas da je napala spasilački brod ruske vojne flote u Crnom moru na pripojenom poluostrvu Krim i dodala da je brod sada van funkcije.

"Još jedan loš dan za rusku Crnomorsku flotu. Ukrajinska mornarica je danas pogodila ruski spasilački brod 'Komuna' na privremeno okupiranom Krimu", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Iks.

Dodaje se da je u toku provjera "prirode štete".

"Komuna" je brod za spasavanje na otvorenom moru, kao što su potopljene podmornice ili izgubljeni teret. To je jedan od najstarijih ruskih vojnih brodova koji je još uvijek u funkciji.

Brod porinut 1915. godine i koji je učestvovao u oba svjetska rata, najstariji je vojni brod koji je još uvijek u službi na svijetu, prema nekoliko vojnih sajtova.

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je da ne zna tačnu prirodu štete izazvane napadom, ali da brod "više nije sposoban da obavlja svoje zadatke".

"To će se nastaviti sve dok Rusima ne ponestane brodova ili ne napuste Krim", dodao je on.

Guverner Sevastopolja, kojeg je postavila Rusija, Mihail Razvožajev, rekao je ranije danas da je ruska vojska "odbila napad protivbrodskom raketom" na brod u tom velikom lučkom gradu.

On nije precizirao ime napadnutog broda, ali je rekao da je izazvan manji požar, koji je brzo ugašen.

Bonus video: