Šolc: Evropa mora da nastavi da povećava pomoć Ukrajini uprkos velikom paketu SAD

Velika Britanija i Njemačka, koje su i do sada bile najveći evropski dobavljači naoružanja Ukrajini, obećale su da će to i ostati "koliko god bude bilo potrebno" Ukrajini koja se odupire invaziji Rusije

3717 pregleda 3 komentar(a)
Olaf Šolc, Foto: Reuters
Olaf Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc je danas poručio iz Berlina da Evropa mora da nastavi da povećava pomoć Ukrajini uprkos velikom paketu koji su izdvojile SAD.

Govoreći na konferenciji nakon sastanka sa britanskim kolegom Rišijem Sunakom, istakao je međutim da ostaje pri stavu da se Kijevu ne šalju njemačke krstareće rakete "Taurus" dugog dometa.

Šolc tvrdi da bi rakete "Taurus" mogle da se koriste samo uz učešće njemačkih posada, te da je to linija koju ne želi da pređe.

Velika Britanija i Njemačka, koje su i do sada bile najveći evropski dobavljači naoružanja Ukrajini, obećale su da će to i ostati "koliko god bude bilo potrebno" Ukrajini koja se odupire invaziji Rusije.

Američki Senat sinoć je odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu poslije višemjesečnog odlaganja i debate o tome koliko bi SAD trebalo da budu uključene u ratove u svijetu. Od toga je za Kijev izdvojena 61 milijarda dolara.

Šolc je to opisao kao "ohrabrujući i neophodan signal", ali dodao da to Evropu ne oslobađa zadatka da dodatno uvećava podršku Ukrajini.

Njemačka je nedavno obećala treću isporuku sistema protiv-vazduhoplovne odbrane "Patriot", a kancelar je apelovao i na druge zemlje koje taj sistem imaju da razmotre slanje.

Sunak koji je juče obećao novu britansku vojnu pomoć Ukrajini, pohvalio je napore Njemačke i rekao da "svaka zemlja ima različite stvari koje može da iznese na sto".

Ukrajini nedostaju granate i PVO-sistemi zbog čega je ruska vojska uspjela da napreduje u nekim djelovima na istoku.

Predsjednik Volodimir Zelenski je upozorio da će bez veće međunarodne podrške Ukrajina izgubiti rat.

Bonus video: