Makron: Postoji rizik da bi naša Evropa mogla umrijeti

Rekao je i da je ponašanje Rusije "nesputano" i da više nije jasno gdje leže "granice" Moskve. Dodao je i da se Rusiji ne smije dozvoliti da pobijedi u Ukrajini, kao i to da Evropa ne može biti "vazal" Sjedinjenih Država

2667 pregleda 3 komentar(a)
Makron drži govor o Evropi pored slogana "Kraj komplikovane Evrope" u amfiteatru Univerziteta Sorbona, u Parizu, u Francuskoj, Foto: Reuters
Makron drži govor o Evropi pored slogana "Kraj komplikovane Evrope" u amfiteatru Univerziteta Sorbona, u Parizu, u Francuskoj, Foto: Reuters

Francuski predsjednik, Emanuel Makron, pozvao je na jaču, integrisaniju evropsku odbranu i rekao da kontinent ne smije postati vazal Sjedinjenih Država, tokom govora u kojem je iznio svoju viziju za snažniju Evropsku uniju na globalnoj sceni.

Rekao je i da je ponašanje Rusije "nesputano" i da više nije jasno gdje leže "granice" Moskve. Dodao je i da se Rusiji ne smije dozvoliti da pobijedi u Ukrajini.

U govoru održanom u amfiteatru Univerziteta Sorbona u Parizu, Makron je takođe rekao da Kina i Rusija ne poštuju globalna trgovinska pravila i pozvao Evropsku uniju da revidira svoju trgovinsku politiku.

"Postoji rizik da bi naša Evropa mogla umrijeti. Nismo opremljeni da se suočimo s rizicima", rekao je Makron u govoru u Parizu, upozoravajući da bi vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli oslabiti i podijeliti Evropsku uniju.

Sa tri godine preostale u njegovom drugom i posljednjem mandatu nakon što je izgubio parlamentarnu većinu 2022. godine Makron želi pokazati kritičarima da i dalje ima energije i svježe razmišljanje koji su mu pomogli da postane predsjednik 2017. godine.

Makron se vratio istim temama govora koji je održao u septembru 2017. nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost na istoj lokaciji. No, sedam godina kasnije kontekst je drugačiji i obilježen Bregzitom, Kovid-19 pandemijom i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Makron zastupa koncept evropske strateške autonomije u ekonomiji i odbrani, tvrdeći da se Evropa mora suočiti s krizama poput ruske invazije Ukrajine bez oslanjanja na SAD.

Pozvao je Evropu da više bude gospodar svoje sudbine, rekavši da je u prošlosti previše zavisila od Rusije u pogledu energije i Vašingtona u pogledu sigurnosti.

"Moramo da izgradimo ovaj strateški koncept kredibilne evropske odbrane za sebe", rekao je Makron, dodajući da Evropa ne može biti "vazal" Sjedinjenih Država.

Rekao je da će od evropskih partnera tražiti prijedloge u narednim mjesecima i dodao da su Evropi potrebni i vlastiti kapaciteti u sajber odbrani i sajber sigurnosti.

Nakon Bregzita i odlaska sa vlasti bivše njemačke kancelarke, Angele Merkel, mnogi Makrona vide kao vodećeg evropskog lidera. No popularnost francuskog predsjednika je u padu, a njegova centristička stranka zaostaje za krajnje desnim strankama u anketama uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Bonus video: