NE ISPUNJAVAJU ZAHTJEV SUDA EVROPSKE UNIJE

Poljska ne poštuje zabranu sječe zaštićene prašume, drvosječe prebile TV ekipu

Evropska komisija tužila je zbog sječe prašume Poljsku Sudu EU da krši važeće evropske zakona o zaštiti životne sredine i zatražila izricanje privremene mjere i zabranu sječe do konačne presude, što je sud u petak učinio
114 pregleda 1 komentar(a)
Bjalovješka prašuma, Foto: Twitter.com
Bjalovješka prašuma, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 30.07.2017. 09:13h

Poljsko Ministarstvo životne sredine nije ispunilo zahtjev Suda Evropske unije od petka i ne poštuje privremenu mjeru o obustavi sječe drva u Bjalovješkoj prašumi koja je pod zašitom UNESKO.

Drvosječe Državnih šuma su čak prebile ekipu privatne televizije Polsat koja je došla da snimi reportažu o tome da li se zabrana poštuje.

Televizijska ekipa je u subotu snimala u tom poslednjem velikom ostatku prašuma koje su vjekovima prekrivale evropske ravnice da li vlada premijerke Beate Šidlo poštuje privremenu mjeru Suda EU da odmah obustavi sječu, kada su kamermana napala dvojica drvosječa, oteli mu kameru, uništili video materijal, ukrali bateriju a nakon toga čak pokušali da ga pregaze automobilom.

Kamerman Vojtek Zdanovič završio je u bolnici sa povredama glave i vrata a reporter Polsata Pšemislav Slavinjski koji je snimao prilog kazao je da ovo nije prvi put da drvosječe Državnih šuma napadaju novinare koji u Bjalovježi samo rade svoj posao.

Poljska policija saopštila je da je uhapsila tu dvojicu napadača a portparol Državnih šuma Jaroslav Kravčik izrazio je žaljenje i naglasio da Državne šume ne dozvoljavaju takve izgrede svojih zaposlenih, ali da su ta dvojica drvosječa iz lokalne firme angažovane u Bjalovješkoj prašumi zbog velikog obima sječe.

Iako je portparol Ministarstva životne sredine Aleksandar Bžuzka potvrdio za televiziju Polsat da je u Ministarstvo stigla zvanična presuda kojom je izrečena privremena mjera, kazao je da će Ministarstvo izdati zvanično saopštenje tek u ponedjeljak i nije htio da komentariše zašto se naređenje evropskog suda ignoriše a sječa dalje nastavlja.

"Tu bi morao odmah da reaguje ministar unutrašnjih poslova Blaščak i ministar pravde Žobro. Ne može to tako da neko protiv zakona obavlja sječu najdragocjenijeg dijela poljske prirode. Ne može tako da neko zarađuje na štetu poljske prirodne baštine a ministar Jan Šiško je gluv i slijep na bilo kakve argumente. Taj najveći štetočina u istoriji poljske prirode ne haje za naučne ni pravne argumente", kazao je bivši poljski ministar pravde iz opozicione Građanske platforme Boris Butka.

Vlada premijerke Beate Šidlo i njen ministar životne sredine Jan Šiško utrostručili su sječu drveta u Bjelovješkoj prašumi na granici Poljske i Bjelorusije pravdajući to invazijom štetočine - osmozubog smrčinog potkornjaka. Oni već skoro mjesec dana igornišu zahtjev Komiteta svjetske baštine UNESKO pod čijom zaštitom je prašuma od 1979. godine da hitno obustave sječu.

Evropska komisija tužila je zbog sječe prašume Poljsku Sudu EU da krši važeće evropske zakona o zaštiti životne sredine i zatražila izricanje privremene mjere i zabranu sječe do konačne presude, što je sud u petak učinio.

Prema analizi EK, obim sječe i eksploatacije drveta, iako nije pogodio prvu striktno zaštićenu zonu, prevazilazi sredstva koja smiju da se primijene za održivi razvoj i eksploataciju prašume.

Ekološka organizacija Grinpis upozorila je da je u prašumi teška tehnika, ne samo klasične motorne testere što dodatno razara i tlo i ugrožava i biljne i životinjske vrste i unikatni ekosistem prašume.

Od ukupnog kompleksa 1.500 kvadratnih kilometara nekadašnje prašume u Bjelorusiji je pod zaštitom UNESKO rezervat od skoro 900 kvadratnih kilometara, u Poljskoj oko 100 kvadratnih kilometara nulte zone u kojima je registrovano i više od 1.000 stabala staraca - čak 600-godišnjih hrastova, 350-godišnjih borova i 250-godišnjih jela.

Bjalovježa je i stanište rijetkih i ugroženih i biljnih i životinjskih vrsta a njen simbol je evropski bizon koga su od sudbine izumrle vrste spasili upravo u Bjalovježi gdje sada žive sa obje strane granice stoglava stada.

Preporučujemo za Vas