Merkel naznačila spremnost na kompromis u reformama EU

Makron je iznio ambiciozan plan za veću ekonomsku integraciju EU, što je naišlo na otpor među nekim članicama, kao i među konzervativcima u stranci njemačke kancelarke
0 komentar(a)
Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2018. 15:28h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas, poslije sastanka s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, spremnost za pronalaženje kompromisa u reformi Evorpske unije.

Makron je iznio ambiciozan plan za veću ekonomsku integraciju EU, što je naišlo na otpor među nekim članicama, kao i među konzervativcima u stranci Angele Merkel.

Njemačka kancelarka je rekla da je spremna za razgovore.

"Postoje, naravno, različite početne tačke kad je riječ o mišljenjima Njemačke i Francuske. Treba nam otvorena debata i na kraju nam treba sposobnost da napravimo kompromis", rekla je Merkel na konferenciji za novinare s Makronom.

Njemačka i Francuska su saglasne da je potrebna bolja zaštita spoljnih granica EU i zajednička politika azila, ali je nejasno koliko podrške Makron može dobiti iz Njemačke za svoje planove o reformu finansijske strukture EU, navodi Asošijetid pres.

U dogovoru za obrazovanje nove vlade Njemačke, konzervativci Angele Merkel i socijaldemokrate su dogovorile da je Njemačka, kao i Francuska, spremna da plati više u budžet EU.

Berlin je, međutim, skeptičan kad je riječ o zajedničkom budžetu i nije entuzisastičan za Makronov predlog o ministru finansija eurozone.

Makron je stavio do znanja da neće odustati od zahtjeva za većom finansijskom solidarnošću, posebno među 19 zemalja koje imaju euro.

"Nijedna valutna unija ne može preživjeti ako nema instrument za konvergenciju", rekao je Makron i naveo da je potrebna bankarska unija, čemu se Njemačka protivi iz straha da ne bude podložna problemima u drugim zemljama.

Merkel je rekla da solidarnost ne bi trebalo da podrije ekonomsku konkurentnost među privredama članica.

Merkel i Makron bi trebalo kasnije da razgovaraju iza zatvorenih vrata i pretpostavlja se da će razmotriti stav EU o Siriji i sudbini nuklearnog sporazuma s Iranom.

Francuska i Njemačka su među šest država koje su postigle sporazum 2015. kako bi se Iran sprečio da razvije nuklearno oružje i obe uzemlje žele da spriječe propast sporazuma. Američki predsjednik Donald Tramp, s kojim će se uskoro sastati i Merkel i Makron, traži izmjene sporazuma do 12. maja kada bi mogao da ga poništi.

Bonus video: