Baron, plagijator, lobista… budući kancelar?

Velika nada konzervativne njemačke politike, bivši ministar odbrane vraća se na njemačku političku scenu
60 pregleda 1 komentar(a)
Karl Teodor Gutenberg, Foto: Twitter
Karl Teodor Gutenberg, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.07.2017. 08:00h

Na njemačku političku scenu se polako, ali sigurno vraća velika nada konzervativaca, bivši ministar odbrane, naočiti baron Karl Teodor Gutenberg. Miljeniku tabloida očito ne škodi što je prije šest godina uhvaćen u prevari.

Karl-Teodor Marija Nikolaus Johan Jakob Filip Franc Jozef Silvester Bul, baron Gutenberg, rođen je 1971. Član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) 2009. je postao njemački ministar za nauku i tehnologiju, a poslije toga je do 2011. bio ministar odbrane. Iste godine se ispostavilo da je plagirao svoj doktorski rad, što je on uporno poricao, da bi na kraju, suočen sa činjenicama koje više nijesu mogle da se sakriju ili zataškaju, podnio ostavku. Doktorska titula mu je oduzeta i on je poslije toga napustio Njemačku i otišao u SAD.

Tamo je u trustu mozgova zvanom Centar za strateške i međunarodne studije u svojstvu „uglednog državnika", preuzeo neplaćenu djelatnost koja nije bliže definisana, osim što je saopšteno da je „na čelu novog foruma za transatlantski dijalog“. Taj Centar su inače osnovali Zbignjev Bžežinski i Henri Kisindžer. Od decembra 2011. je angažovan i kao (neplaćen) savjetnik Evropske komisije za koordinaciju odnosa sa trećim zemljama i nevladinim organizacijama.

Još se nije razmahao

Gutenberg je 2013. u Njujorku osnovao investicionu i konsalting-firmu Špicberg partners koja je u okviru alijanse pod nazivom „Atlantski partneri u savjetovanju“ lobirala za uvođenje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kanade i EU. Radi i kao savjetnik firme Ripl lebs koja razrađuje sisteme plaćanja preko interneta kao i tehnologiju deviznog tržišta. A od 2015. je savjetnik za inovacije njemačkog aviokoncerna Lufthanza. U oktobru iste godine, predsjednik stranke CSU Horst Zehofer ga je uveo u svoj predizborni tim.

Prevarant kojeg je štampa 2011, kada se ispostavilo da je lažni doktor nauka, zvala „Baron Minhauzen" sada, kako stoje stvari, nastoji da nastavi svoju političku karijeru u Njemačkoj. Poslije šest godina koje je proveo daleko od očiju njemačke javnosti. Sada stalno govori na predizbornim manifestacijama CSU. Na novinarska pitanja o svojoj budućnosti zasad odgovara gotovo skrušeno: „Rado ću ove godine podržati moju stranku u predizbornoj kampanji i učestvovati u debatama. Ali to je sve“, rekao je nedavno u Minhenu. I dodao da onaj ko ima firmu u SAD, gde živi sa porodicom i djecom, ne može baš punostrasno da se angažuje u njemačkoj politici.

Kao njemački kraljevski par

„Još ne može", naglašava tabloid Bild, citirajući „jednog insajdera“ iz predsedništva CSU. Isti tabloid sa zadovoljstvom najavljuje i da će Gutenberg 3. septembra učestovati u jednoj od najgledanijih televizijskih emisija na javnom servisu ARD. Tako će najšira njemačka javnost moći da vidi kako izgleda i šta priča njen nekadašnji mezimac. Jer Gutenberg je, dok se nije ispostavilo da je prevarant, bio miljenik najtiražnijeg nemačkog tabloida, a tako nešto političari postaju samo ako imaju odlične lične veze sa urednicima tog lista.

Bild je Gutenberga i njegovu suprugu Štefani stilizovao kao neku vrstu mladog i lijepog njemačkog kraljevskog para. Štefani Gutenberg je pratila svog supruga – dok je bio ministar odbrane – na putovanjima, recimo u Avganistan, gdje je on obilazio vojnike Bundesvera. To je u njemačkoj politici bilo neuobičajeno, ali postalo je uobičajeno kada je njihove slike velikog formata objavljivao Bild, stalno radeći na imidžu mladog barona kao naočitog, pametnog, sposobnog i reprezentativnog. Kao pravog čovjeka za funkciju njemačkog kancelara.

Voli ga ko treba

Plagijatori doktorskih titula – ako imaju dobre veze u politici – u Njemačkoj očito ne moraju da računaju sa oštrijim reperkusijama. Njemačka ministarka za obrazovanje i nauku Anete Šavan je 2013. morala da podnese ostavku iz istog razloga kao i baron Gutenberg – zbog plagiranja doktorskog rada. To je učinjeno tako što je stupila pred novinare zajedno sa kancelarkom Angelom Merkel, koja je održala govor tako da je sve ličilo više na uručenje neke nagrade nego na saopštenje o ostavci ministarke – a Anete Šavan je posle toga postala njemačka ambasadorka u Vatikanu.

Nije pomoglo to što se radnički savjet Ministarstva spoljnih poslova bunio zbog toga, navodeći da ona nema odgovarajuće kvalifikacije, to jest, da nema ni završen fakultet, jer je Šavanova išla „preko reda" i umjesto diplomskog rada odmah prijavila – doktorski.

Gutenberg je išao konvencionalnim putem – njemu se fakultet priznaje. Ima dobru „transatlantsku“ zaleđinu, još je mlad, voli ga predsjednik CSU Zehofer, a voli ga i Bild. Ostaje samo da ga ponovo zavoli i većina Njemaca.

Bonus video: