Mecola: Ukrajini treba više opreme i sistema protiv-vazdušne odbrane, mi, Evropljani moramo da održimo obećanja

Predsjednik Volodimir Zelenski, sa kojim se sastala Roberta Mecola za Dan Evrope, pozdravio je evropske napore, ali je naglasio da je Rusija "izvukla korist" od kašnjenja zapadne pomoći

2857 pregleda 4 komentar(a)
Mecola i Zelenski, Foto: Reuters
Mecola i Zelenski, Foto: Reuters

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, koja se nalazi u posjeti Kijevu, pozvala je danas Evropu da pruži obećanu pomoć Ukrajini i da "još pojača" svoju podršku u suočavanju te zemlje sa invazijom Rusije.

Predsjednik Volodimir Zelenski, sa kojim se sastala Roberta Mecola za Dan Evrope, pozdravio je evropske napore, ali je naglasio da je Rusija "izvukla korist" od kašnjenja zapadne pomoći.

"Previše dobro znamo da Ukrajini hitno treba više opreme i sistema protiv-vazdušne odbrane. Mi, Evropljani moramo da održimo svoja obećanja, moramo da preuzmemo svoje odgovornosti, moramo da pojačamo našu podršku", rekla je predsjednica EP.

Ukrajina zahtijeva više municije i oružja kako bi se suočila sa ruskom vojskom, koja je veća i bolje opremljena.

Ali političke podjele, kako u Briselu tako i u Vašingtonu, potkopale su ideju o bezuslovnoj podršci Kijevu posljednjih mjeseci, uz sve više neslaganja i kašnjenja.

Zelenski je naglasio da je bilo zaliha zapadne pomoći, ali "ne u količinama za koje je glasano".

Evropska unija se prošle godine obavezala da će obezbijediti milion komada municije do marta 2024. godine, a to obećanje nije ispunjeno.

Vrijedna američka vojna pomoć takođe je odložena, jer je pomoć od 61 milijardu dolara (56,6 milijardi eura) bila blokirana u Kongresu mjesecima prije nego što je konačno odobrena krajem aprila.

Rusija je "izvukla korist" od manjka pomoći, rekao je ukrajinski predsjednik i dodao da je Moskva "pojačala (svoje) snage na sjeveru i na istoku" njegove zemlje.

Ali kada stigne očekivana pomoć, "zaustavićemo njihovu inicijativu na istoku", obećao je Zelenski.

Posljednjih mjeseci Rusija je povećala svoje teritorijalno napredovanje u istočnoj Ukrajini, suočavajući se sa ukrajinskom vojskom kojoj nedostaje municije i regruta, iako nije postigla pravi proboj.

Bonus video: