Savezni sud u Njemačkoj prihvatio da desničarski AfD bude stavljen pod nadzor

Presudom u korist obavještajne agencije sud je potvrdio raniju odluku nižeg suda iz Kelna iz 2022.

5619 pregleda 1 komentar(a)
Sa suđenja u Minsteru, Foto: Reuters
Sa suđenja u Minsteru, Foto: Reuters

Savezni upravni sud je danas presudio da je njemačka domaća obavještajna agencija (BfV) imala pravo da stavi krajnje desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD) pod nadzor, zbog potencijalnog ekstremizma i istovremeno je odbio žalbu te partije.

Sud u Minsteru, u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, utvrdio je da postoji dovoljna pravna osnova za takvo označavanje AfD, uz naglasak da taj korak ne vodi neizbježno do toga da stranka bude označena kao dokazan slučaj desnog ekstremizma.

Sud je objavio da nema indicija da je obavještajna agencija djelovala sa neprikladnim političkim motivima.

Sa suđenja u Minsteru
Sa suđenja u Minsterufoto: Reuters

Tom presudom u korist BfV sud je potvrdio raniju odluku nižeg suda iz Kelna iz 2022. godine.

AfD je odbacio takvo tumačenje i ocijenio ga je kao politički pokušaj diskreditacije stranke.

Član njenog nacionalnog rukovodstva Roman Reuš rekao je da će stranka uložiti žalbu. Zamjenik lidera Peter Boeringer žalio se da sud nije uzeo u obzir stotine zahtjeva za dokazima.

AfD je formiran 2013. godine i njegova platforma je prvobitno bila usredsređena na protivljenje spasavanju članica eurozone koje su u krizi, ali je tek njegovo žestoko protivljenje odluci tadašnje kancelarke Angele Merkel da dopusti veliki broj izbjeglica i drugih migranata 2015. godine – pretvorio tu stranku u značajnog političkog činioca.

Bonus video: