Norveška, Irska i Španija objavile da priznaju državu Palestinu

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da poziva svoje ambasadore u Irskoj i Norveškoj "na hitne konsultacije"

36247 pregleda 51 reakcija 40 komentar(a)
Premijer Norveške Jonas Gar Stroje, Foto: Reuters
Premijer Norveške Jonas Gar Stroje, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2024. 15:51h

Španija, Norveška i Irska saopštile su danas koordiniranu odluku o priznavanju palestinske države u nadi da će navesti druge zemlje da učine isto.

Norveški premijer Jonas Gar Stjore prvi je jutros saopštio da će Oslo priznati državu Palestinu 28. maja, uputivši „snažan poziv“ drugim zemljama da učine isto.

Irski premijer Sajmon Heris pozdravio je "istorijski dan", dok je španski premijer Pedro Sančes rekao da "premijer (Izraela Benjamin) Netanjahu nema mirovni plan za Palestinu“.

"Borba protiv terorističke grupe Hamas je legitimna i neophodna nakon 7. oktobra, ali Netanjahu izaziva toliko bola, razaranja i ogorčenosti u Gazi i ostatku Palestine da je rješenje sa dve države u opasnosti", rekao je Sančes.

Jonas Gar Stroje smatra da je rješenje sa dvije države i u najboljem interesu Izraela.

"Danas Irska, Norveška i Španija saopštavaju da priznaju Državu Palestinu", rekao je irski premijer Sajmon Heris, pozdravljajući "istorijski važan dan za Irsku i Palestinu". Kazao je kako očekuje da im se i druge države.

r
foto: REUTERS

"Sljedećeg utorka, 28. maja, Španija će u Savjetu ministara usvojiti priznavanje palestinske države", izjavio je Sančes pred španskim poslanicima.

On je optužio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je politikom "bola i razaranja" u Pojasu Gaze ugrozio rješenje sa dvije države.

r
foto: REUTERS

Članice Evropske unije - Irska, Španija, Slovenija i Malta prethodnih sedmica su nagovijestile da planiraju priznanje Palestine, tvrdeći da je rješenje sa dvije države ključno za dugotrajni mir na Bliskom istoku.

Izrael poziva svoje ambasadore na konsultacije

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da poziva svoje ambasadore u Irskoj i Norveškoj "na hitne konsultacije" nakon odluke te dvije zemlje da priznaju državu Palestinu.

Izrael je najavio da će tako postupiti i u slučaju Španije koja je takođe najavila da namjerava da prizna palestinsku državu, što je u međuvremenu zvanični Madrid potvrdio.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da "Izrael neće ustuknuti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu bezbjednost".

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo veliku ofanzivu u Pojasu Gaze kao odmazdu za napad od 7. oktobra prošle godine, kada je na izraelskoj teritoriji stradalo 1.170 ljudi.

Od početka sukoba je 35.647 Palestinaca, većinom civila, ubijeno u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze.

Bonus video: