Hamas i PLO pozdravili odluku Norveške, Irske i Španije da priznaju državu Palestinu

"Smatramo ovo važnim korakom ka potvrđivanju našeg prava na zemlju i na uspostavljanje palestinske države sa Jerusalimom kao glavnim gradom", navodi se u saopštenju Hamasa

4754 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Palestinski islamistički pokret Hamas, koji je u ratu protiv Izraela u Pojasu Gaze, i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), pozdravili su danas odluku tri evropske zemlje da priznaju državu Palestinu.

"Smatramo ovo važnim korakom ka potvrđivanju našeg prava na zemlju i na uspostavljanje palestinske države sa Jerusalimom kao glavnim gradom", navodi se u saopštenju Hamasa.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim ocijenio je da su priznavanja države Palestine rezultat "hrabrog otpora" Palestinaca i "istorijske istrajnosti palestinskog naroda".

"Vjerujemo da je ovo prekretnica u međunarodnoj poziciji po palestinskom pitanju", rekao je Basem Naim za AFP.

PLO je pozdravila istorijski trenutak u kojem "slobodni svijet trijumfuje".

"Ovo su istorijski trenuci poslije dugih decenija palestinske nacionalne borbe, patnje, bola, rasizma, ubistava, ugnjetavanja, zlostavljanja i uništenja kojima je narod Palestine bio podvrgnut", naveo je na mreži X generalni sekretar izvršnog komiteta PLO Husein al-Šeik.

Španija, Norveška i Irska saopštile su danas koordiniranu odluku o priznavanju palestinske države u nadi da će navesti druge zemlje da učine isto.

Bonus video: