O'Flaerti: Svijet neće skrenuti pogled pred poricanjem genocida u Srebrenici

"Rašireno poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca na području bivše Jugoslavije ugrožavaju vladavinu prava, mir i socijalnu koheziju", poručio je komesar za ljudska prava Savjeta Evrope

6311 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Savjet Evrope
Foto: Savjet Evrope

Komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Majkl O'Flaerti poručio je da poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca ugrožavaju vladavinu prava, mir i socijalnu koheziju na prostoru bivše Jugoslavijem, ali da je usvajanje Rezolucije o uspostavljanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici signal da svijet neće skrenuti pogled.

"Odluka Generalne skupštine UN da 11. jul proglasi Međunarodnim danom podsjećanja na genocid u Srebrenici 1995. signalizira da svijet neće skrenuti pogled pred poricanjem. Zalagaće se za ljudska prava žrtava i preživjelih.

Međunarodni sudovi su utvrdili da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid. Rašireno poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca na području bivše Jugoslavije ugrožavaju vladavinu prava, mir i socijalnu koheziju.

Pozivam Savjet Evrope i njegove države članice da svake godine obilježavaju 11. jul kao Međunarodni dan podsjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine", napisao je O'Flaerti na društvenoj mreži X (Twitter).

O'Flaerti je u januaru izabran za komesara za ljudska prava Savjeta Evrope, a prethodno je bio direktor Agencije za osnovna prava Evropske unije, profesor za ljudska prava i direktor Irskog nacionalnog univerzitetskog centra, komesar Komisije za ljudska prava Sjeverne Irske i član Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija

Funkcija komesara Savjeta Evrope za ljudska prava je ustanovljena 1999. godine i predstavlja, kako je tada određeno, "nesudsku nezavisnu i nepristrasnu instituciju za promovisanje svijesti o ljudskim pravima i njihovo poštovanje u 46 zemalja članica Savjeta Evrope", čije sjedište je u Strazburu.

Komesar redovno posjećuje zemlje članice i razgovara sa vladama i predstavnicima civilnog društva o pitanjima koji se odnose na njegov mandat.

Bonus video: