Zelenski: Rusija pojačava ofanzivu duž sjeverne granice

Ruske snage su u toku noći izvele napade raketama i dronovima

7253 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da se Rusija sprema da pojača ofanzivu duž sjeverne granice Ukrajine, dok je broj poginulih u napadu bombe na prodavnicu građevinskog materijala u gradu Harkovu porastao na 14.

U video izjavi iz Harkova, Zelenski je rekao da Rusija priprema ofanzivne akcije 90 kilometara sjeverozapadno od Harkova, drugog po veličini grada Ukrajine. On je rekao da Rusi "okupljaju još jednu grupu vojnika u blizini naše granice".

On nije precizirao gdje se trupe okupljaju, ali su ukrajinski zvaničnici izrazili snažnu zabrinutost zbog Sumske oblasti. I grad Harkov i Sumi sa oko 250.000 ljudi nalaze se na oko 25 kilometara od ruske granice.

Ruske snage su u toku noći izvele napade raketama i dronovima. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su jedinice protivvazdušne odbrane presrele 31 bespilotnu letjelicu Šahed i 12 krstarećih raketa koje je lansirala Rusija u oblastima Nikolajeva, Odese, Dnjepropetrovska, Poltave, Zaporožja, Hmeljnickog, Kirovograda, Vinice i Černigova.

Rusija je lansirala 14 projektila i više od trideset dronova, navodi se u saopštenju ukrajinskog vazduhoplovstva. Nije jasno kakvu štetu su prouzrokovale rakete i dronovi koji nisu oboreni.

Istovremeno, guverner ruske oblasti Belgorod, koja se nalazi preko granice sa Ukrajinom, rekao je da su četiri osobe povrijeđene u ukrajinskim napadima tokom noći. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je sedam dronova oboreno iznad Kurske oblasti i tri iznad Orola, a obje se nalaze severno od Belgoroda.

Bonus video: