Lukašenko potpisao: Bjelorusija suspendovala učešće u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi

Ukaz koji je potpisan 24. maja objavljen je u službenom listu Bjelorusije, bliskog saveznika Rusije, koja se istovremeno graniči i sa Rusijom i sa Ukrajinom

7012 pregleda 1 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je ukaz kojim njegova zemlja suspenduje učešće u Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama (CFE) koji ograničava kretanje vojnih trupa i naoružanja širom evropskog kontinenta.

Ukaz koji je potpisan 24. maja objavljen je danas u službenom listu te bivše sovjetske republike, bliskog saveznika Rusije, koja se istovremeno graniči i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

Bjelorusija nije direktno angažovana u ratu u Ukrajini ali je dala na upotrebu svoje teritorije ruskoj vojsci da s nje može da pokrene napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Poslije žestoko osporavanog reizbora na predsjedničkim izborima 2020. godine, Lukašenko koji je na vlasti u Bjelorusiji gotovo tri decenije, znatno se približio Moskvi. Rusija njegov režim podržava finansijski, diplomatski i vojno, piše Frans pres.

Rusija je 2007. jednostrano suspendovala učešće u Ugovoru o konvencionalnim snagama u Evropi kojim se ograničavalo ljudstvo i oprema - tenkovi, avioni, artiljerija, od Atlantika do Urala i predviđala uzajamna razmjena informacija i inspekcije. Ona je bila učesnica u ugovoru od 1990. godine.

Moskva je tada ocijenila da je ugovor anahron i objasnila svoju odluku odbijanjem zapadnih zemalja potpisnica, posebno članica NATO, da ratifikuju novu verziju Ugovora prilagođenom u Istanbulu 1999. godine.

Prema Rusiji te zemlje su kao uslov da ratifikuju Ugovor tražile poštovanje odvojenih sporazuma o povlačenju ruskih trupa iz Pridnestrovlja u Moldaviji, i iz separatističkih gruzijskih republika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2023. godine potpisao zvanični izlazak Rusije iz Ugovora CFE.

Sporazum iz 1990. godine, koji je dogovoren i sklopljen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog saveza.

Bonus video: