Mađarska neće vojno pomagati Ukrajini, ali neće ni blokirati pomoć NATO

Orban sve više postaje trn u oku NATO-u i Evropskoj uniji potkopavajući njihove napore da se pomogne Ukrajini

3556 pregleda 5 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters

Mađarska je pristala da ne blokira NATO u pružanju pomoći Ukrajini, ali ona neće obezbijediti bilo kakvo osoblje ili sredstva za pomoć toj ratom razorenoj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

NATO sve svoje odluke donosi konsenzusom, dajući tako pravo potpunog veta bilo kojoj od 32 države članice.

Očekuje se da će se na samitu u Vašingtonu između 9. i 11 jula američki predsjednik Džozef Bajden i drugi saveznici iz NATO dogovoriti o novom sistemu za pružanje jasne i dugoročne bezbjednosne pomoći i vojne obuke ukrajinskoj vojsci.

Orban sve više postaje trn u oku NATO-u i Evropskoj uniji potkopavajući njihove napore da se pomogne Ukrajini. Orban, koji se smatra jednim od najbližih evropskih lidera ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, sebe naziva mirotvorcem, a svoje partnere iz EU i NATO koji pomažu Ukrajini označio je kao "proratne".

Kao organizacija, NATO alijansa ne šalje direktno oružje Ukrajini niti planira to da uradi, ali mnoge njene članice to čine i pružaju više od 90 odsto vojne podrške koju Ukrajina dobija.

Bonus video: