Zatvara se zbog renoviranja: Zavirite u Lenjinov muzej "najomraženiji u Finskoj"

Muzej sadrži podsjećanja na logore za prinudni rad i masovna ubistva u Sovjetskom Savezu, ali takođe mu je cilj da ismije diktatore

14021 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Lenjinovog muzeja: Aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin i bivši Boris Jeljcin, Foto: Screenshot/Youtube/Glas Amerike
Detalj iz Lenjinovog muzeja: Aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin i bivši Boris Jeljcin, Foto: Screenshot/Youtube/Glas Amerike

Lenjinov muzej u Finskoj zatvoriće vrata krajem godine radi kompletnog renoviranja, u vrijeme kada su tradicionalno dobri odnosi Finske sa Rusijom - sve hladniji.

Kale Kalio, direktor Lenjinovog muzeja u Finskoj, kaže da je to najomraženiji muzej u zemlji. Nalazi se u gradu Tampere, u zgradi u kojoj su se, kako neki tvrde, prvi put sreli sovjetski diktatori Vladimir Lenjin i Josif Staljin 1905. godine.

Muzej sadrži podsjećanja na logore za prinudni rad i masovna ubistva u Sovjetskom Savezu, ali takođe mu je cilj da ismije diktatore.

Kalio kaže da je muzej zauzeo taj pristup u velikoj mjeri na osnovu odgovora anketiranih posetilaca.

"Stvar koja je najviše tražena je bio sovjetski humor, željeli su da muzej bude zabavan. Jer naravno u Sovjetskom Savezu je bilo mnogo stvari kojima se možete smijati".

Kaže da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila gledišta posjetilaca.

"Jedno od pitanja koja smo postavljali u anketi je bilo - da li mislite da je muzej zabavan? Zanimljivo je da, kada je rat u Ukrajini započeo ’22, naglo je opao broj pozitivnih odgovora. Ljudi više nisu smatrali da je smiješan."

Zabava se pretvorila u gnijev kritičara koji kažu da muzej pokušava da glorifikuje ne samo Lenjina već i ruski imperijalizam.

Vitalij Zabolocki je predsjednik lokalne grupe "Ukrajinci Tamperea".

"Taj muzej u suštini glorifikuje rusko nasljeđe, što je odvratno imajući u vidu nasljeđe Sovjeta u Ukrajini. Jednostavno ne mogu da shvatim zašto biste to radili", kaže za Glas Amerike.

U aprilu, muzej je objavio da se privremeno zatvara zbog renoviranja koje obuhvata i promjenu imena i premještanje fokusa na rusko-finske odnose, a ne toliko samog Lenjina. Ispostavilo se da nije lako naći finansije za to - kaže Kalio.

Finska i Rusija dijele granicu od 1.300 kilometara i održavale su uglavnom dobre odnose, čak i tokom hladnog rata. To se promijenilo posle ruske invazije na Ukrajinu.

Finska se pridružila NATO-u dok su se stavovi javnosti promijenili zbog straha od ruske politike ekspanzije. Mnogi posjetioci muzeja su Finci, ali Kalio kaže da povremeni posjetioci iz neke od bivših sovjetskih republika često imaju izrazito negativno mišljenje o muzeju.

"Njima je mnogo teže da imaju takvu vrstu humorističkog pogleda na sovjetsko nasljeđe kakav možemo da imamo mi iz zapadnih zemalja, pa čak i sami Rusi."

Zabolocki kaže da je umjereni optimista kada je riječ o promjeni imidža muzeja.

"Kada pričate o nacistima, pričate o holokaustu, o logorima, i volio bih da vidim taj isti format ovdje, ali hajde da vidimo kako ide. Zaista jedva čekam da vidim kako će ga promijeniti."

Kalio za Glas Amerike kaže da će novi muzej odražavati zahlađenje finsko-ruskih odnosa i da će imati ozbiljniji ton. Jer nešto za šta se smatralo da je sasvim dio prošlosti mnogima u Finskoj sada djeluje neprijatno poznato i blisko.

Bonus video: