Šolc osudio želju Putina da "diktira" mir u Ukrajini

Putin zna "da ima mnogo građana koji žele da da vide miran rasplet. I zato hoće da izbriše i prikrije činjenicu da je on taj koji je počeo jedan brutalni rat i koji ga nastavlja", rekao je Šolc

2644 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc osudio je danas uslove koje je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio da bi pregovarao sa Ukrajinom, ocjenjujući da se to svodi na "diktiranje" uslova za mir.

"Ono što nam je potrebno nije diktiran mir, već pravedan i ravnopravan mir koji uzima u obzir integritet i suverenitet Ukrajine", rekao je Šolc u intervjuu za njemačku javnu televiziju ARD na margini samita G7 u Italiji.

Putin je juče izjavio da će pregovarati sa Ukrajinom u slučaju povlačenja ukrajinskih snaga iz četiri regiona za koje tvrdi da su ruska teritorija (Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje) i kada Kijev odustane od pridruživanja NATO.

Šolc ovog vikenda učestvuje u Švajcarskoj na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koja treba da okupi desetine šefova država i vlada, ali na koju nije pozvana Rusija.

Njemački kancelar je ocijenio da je taj skup "prvi važan korak".

"Velika pitanja neće tu još biti riješena. Ali su postavljene osnove da bi mogao da se ostvari napredak o velikim pitanjima, možda na jednoj drugoj konferenciji", rekao je Šolc.

Šolc je ocijenio da Putinova ponuda data uoči samita u Švajcarskoj takođe ima za cilj da oslabi podršku javnog mnjenja za pomoć Ukrajini.

"Sigurno je da je to upućeno na unutrašnju politiku raznih zemalja", rekao je on za ARD.

Putin zna "da ima mnogo građana koji žele da da vide miran rasplet. I zato hoće da izbriše i prikrije činjenicu da je on taj koji je počeo jedan brutalni rat i koji ga nastavlja", rekao je Šolc.

Bonus video: