Duda se suprotstavio Kačinjskom: Stavljam veto!

"Riješio sam da vratim Sejmu (donji dom parlamenta), što znači da ću staviti veto na zakone o Vrhovnom sudu i o Nacionalnom sudskom savjetu"
117 pregleda 0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2017. 09:35h

Poljski predsjednik Andžej Duda najavio da će staviti veto na dva od tri sporna zakona o reformi pravosudnog sistema, što je donekle ublažilo brige da će vladajuća partija time potkopati podjelu vlasti.

"Riješio sam da vratim Sejmu (donji dom parlamenta), što znači da ću staviti veto na zakone o Vrhovnom sudu i o Nacionalnom sudskom savjetu", kazao je Duda.

Iz opozicije su zadovoljni neočekivanom odlukom Dude.

"Ovo nije bila reforma, već upodobljavanje sudova. Čestitam svim Poljacima, ovo je zaista veliki uspjeh", kazala je Kataržina Lubnauer, šefica kluba poslanika opozicione Novočežne.

Poljska valuta zlot je odmah porasla u odnosu na euro, jer investitori nakon odluke Dude smatraju da je manje političkog rizika u Poljskoj.

Analitičari smatraju da se Duda ovim potezom direktno suprotstavio lideru vladajuće partije Jaroslavu Kačinjskom, koji nema zvaničnu državnu funkciju, ali se smatra liderom države.

Evropska komisija je ranije zaprijetila da će ukinuti Poljskoj pristup evropskim fondovima ako nastavi sa reformama tog tipa.

Bonus video: