Holandska istraga nije utvrdila kako je Praljak došao do otrova i unio ga u sudnicu

Istragom nije moglo biti utvrđeno kako je Praljak, u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, došao do otrova, i, stoga, da li mu je i ko pomogao u samoubistvu
93 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Praljak, Foto: Reuters
Slobodan Praljak, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 10:25h

Istraga holandskog tužilaštva o samoubistvu hrvatskog generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala utvrdila je da nema krivičnog djela i nije uspjela da ustanovi odakle Praljku otrov i kako ga je unio u sud.

Kako je danas saopštilo, holandsko tužilaštvo sprovodilo je istragu o tome da li su, prilikom Praljkovog samoubistva, počinjena dva krivična djela - posjedovanje nedozvoljenih supstanci i pomaganje samobistva.

Utvrđeno je da je Praljak popio cijanid, rastvoren u vodi, ali posjedovanje te supstance, po holandskom zakonu, nije kažnjivo.

Istragom nije moglo biti utvrđeno kako je Praljak, u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, došao do otrova, i, stoga, da li mu je i ko pomogao u samoubistvu.

Tokom istrage, tužioci, da bi to utvrdili, razgovarali su sa svjedocima, pregledali snimke iz pritvora i Tribunala, pretresali prostorije u kojima je Praljak bio i proučavali dokumente i datoteke.

"Snimci ne pokazuju da je Praljak nosio bočicu s otrovom ili da mu je predata...Na snimcima iz sudnice ne vidi se odakle je izvadio bočicu. Prije presude, Praljak je, nakratko, bio u dvije sobe gdje nije bilo kamera: u toaletu i u prostoriji za zadržavanje prije ulaska u sudnicu. Ništa bitno nije pronađeno u tim sobama poslije", piše u saopštenju tužilaštva u Hagu.

Holandski tužioci navode i da se, na osnovu izjava nekih svjedoka, može zaključiti da je Praljak neko vrijeme razmatrao samoubistvo.

"Na primjer, svoje stvari je već spakovao i spremio da pošalje u Hrvatsku, a oprostio se s nekim ljudima...Poslije Praljkove smrti, nađeno je oproštajno pismo u kojem je svojoj porodici napisao da je odavno odlučio da okonča svoj život ako bude proglašen krivim", utvrdila je istraga.

U izvještaju piše da se ne može isključiti da je Praljak otrov posjedovao duže vrijeme, imajući u vidu da mu je bila potrebna mala smrtonosna doza i da se cijanid u suvom obliku može držati dugo.

"U tom kontekstu, nije čudno što unos i držanje supstance nije primijećeno", zaključilo je holandsko tužilaštvo.

Slične zaključke imala je i interna istraga koju je, krajem prošle godine, u Tribunalu sproveo gambijski sudija Hasan Dželou (Hassan Jallow).

Praljak je samoubistvo u sudnici Haškog tribunala počinio 29. novembra prošle godine, popivši otrov odmah nakon što mu je apelaciono veće suda potvrdilo prvostepenu kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad Muslimanima u BiH, 1993-94.

Tokom rata u BiH, Praljak je bio komandant Hrvatskog veća odbrane, oružane formacije samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna.