Francuska: Načelnik generalštaba podnio ostavku zbog sukoba sa Makronom

"U trenutnim okolnostima, smatram da više ne mogu da osiguram održivost vojnog modela za koji smatram da danas i sjutra garantuje bezbjednost Francuske i Francuza i odgovara ambicijama naše zemlje", navodi se u objavljenoj De Vilijeovoj izjavi
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Pjer de Vilije, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Pjer de Vilije, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2017. 09:20h

Načelnik Generalštaba francuske vojske Pjer de Vilije, koji se sukobio sa predsjednikom Emanuelom Makronom oko vojnog budžeta, podnio je ostavku nedjelju dana nakon što ga je Makron strogo ukorio.

"U trenutnim okolnostima, smatram da više ne mogu da osiguram održivost vojnog modela za koji smatram da danas i sjutra garantuje bezbjednost Francuske i Francuza i odgovara ambicijama naše zemlje. Zbog toga sam danas predao svoju ostavku predsjedniku Republike i on ju je prihvatio", navodi se u objavljenoj De Vilijeovoj izjavi.

Makron je De Vilijeu zamjerio kritike zbog smanjenja vojnog budžeta.

"Otkako sam postavljen želim da održim model vojske koji odgovara prijetnjama sa kojima se suočavaju Francuska i Evropa, zadaci naše vojske su sve veći i veći kao i budžetska i druga sredstva potrebna za njihovo izvršavanje", naveo je De Vilije.

On je izjavio da je "uz najstrože poštovanje lojalnosti, koja je uvijek bila osnova odnosa sa političkim vlastima, smatrao dužnošću da im iznese rezerve, više puta, na zatvorenim sastancima, transparentno i istinito".

Pjer de Vilije je imenovan za načelnika generalštaba prije tri i po godine.

Bonus video: