Tilerson se nada poboljšanju zategnutih odnosa SAD i Turske

Tilerson je juče doputovao u Istanbul, čime je započeo diplomatsku misiju tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima zemalja Persijskog zaliva u cilju rješavanja katarske krize
63 pregleda 0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2017. 13:34h

Američki državni sekretar Reks Tilerson priznao je danas u Istanbulu da u odnosima SAD i Turske postoje ozbiljne napetosti, ali i rekao da vjeruje u poboljšanje odnosa s tom zemljom, koja je američki saveznik u NATO i u koaliciji koja ratuje protiv Islamske države.

U govoru američkim diplomatama u Turskoj Tilerson je rekao da vjeruje da ta zemlja i SAD počinju da obnavljaju izgubljeno uzajamno povjerenje.

On je kazao da se od preuzimanja funkcije u januaru tri puta sastao s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i da je svaki sljedeći put ton razgovora bio bolji.

Šef američke diplomatije naveo je da u odnosima dvije zemlje ostaju izazovi, ali da su preduzeti prvi koraci za ponovno uspostavljanje odnosa "na dobrim osnovama".

Tenzije u odnosima Vašingtona i Ankare porasle su zbog američke podrške kurdskim pobunjenicima u Siriji, progona neistomišljenika u Turskoj poslije prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja puča i turskih navoda da SAD imaju razumijevanja za organizatore tog puča.

Tilerson je juče doputovao u Istanbul, čime je započeo diplomatsku misiju tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima zemalja Persijskog zaliva u cilju rješavanja katarske krize. On će do četvrtka boraviti i u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji kako bi smanjio tenzije u tom regionu.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati nastoje da izoluju Katar i početkom juna su prekinuli diplomatske odnose s tom zemljom zbog njene navodne podrške ekstremistima u regionu i veza s Iranom.

Te četiri arapske zemlje postavile su 22. juna Kataru 13 zahtjeva, među kojima su zatvaranje medijske kuće Al Džazira, prekid odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru. Katar je odbio postavljene zahtjeve.

Bonus video: