Tilerson: Moramo da učinimo još mnogo toga za budućnost Ukrajine

Tilerson je pohvalio napredak Ukrajine u borbi protiv korupcije, povećanju vladine transparentnosti i naplati poreza
50 pregleda 1 komentar(a)
Petro Porošenko, Reks Tilerson, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2017. 10:56h

Američki državni sekretar Reks Tilerson boravi danas u posjeti Ukrajini s ciljem da potvrdi podršku SAD toj zemlji koja se bori protiv korupcije i proruskih aktivista na istoku zemlje.

Tilerson se sastaje sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, samo 48 sati nakon što je prisustvovao prvom susretu američkog predsjednika Donalda Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina na samitu G20 u Hamburgu.

Njegova jednodnevna posjeta Kijevu došla je u trenutku kada SAD ispituju mogućnost za preuzimanje veće uloge u naporima koje predvodi EU i koja ima za cilj okončanje trogodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine, u kome je poginulo oko 10.000 ljudi. Rusija je 2014. anektirala poluostrvo Krim.

Tilerson je pohvalio napredak Ukrajine u borbi protiv korupcije, povećanju vladine transparentnosti i naplati poreza, ali je naglasio da Kijev mora da uradi još mnogo toga.

"Ukrajina je prešla dugačak put. Želimo to da priznamo, ali moramo da učinimo još mnogo toga za budućnost Ukrajine", rekao je državni sekretar SAD.

Prema njegovim riječima, treba uraditi još mnogo toga kako bi Ukrajina postala atraktivno mjesto za investitore i evropske susjede.

Bonus video: