Putin potpisao sporni zakon: Oko 4.000 "hruščovki" će biti srušeno

Gradske vlasti Moskve žele da izgrade veće zgrade u kojima bi živjelo više porodica u glavnom gradu Rusije sa oko 12 miliona stanovnika
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2017. 19:32h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas sporni zakon o dozvoli za rušenje nekoliko hiljada starih stambenih zgrada u Moskvi i relokaciji stanara, što je projekat koji je izazvao velike proteste u maju u Rusiji.

Zakon je danas zvanično stupio na snagu a u parlamentu je usvojen 28. juna.

Prema velikom urbanističkom planu najavljenom u februaru, oko 4.000 starih zgrada u Moskvi koji datiraju iz sovjetske ere biće srušeno, a nekoliko stotina hiljada stanara biće preseljeno.

Gradske vlasti Moskve žele da izgrade veće zgrade u kojima bi živjelo više porodica u glavnom gradu Rusije sa oko 12 miliona stanovnika.

Protivnici tog projetka smatraju da je na taj način narušeno poštovanje privatne svojine.

Oko 5.000 ljudi protestovalo je u Moskvi, kako je navela policija, dok su organizatori protesta tada naveli da se okupilo oko 30.000 ljudi.

Suočeni s tim nezadovoljstvom, vlasti su smanjile obim projekta koji se prvobitno odnosio na više od miliona Moskovljana.

Zgrade nazvane "hruščovke" izgrađene su za vrijeme sovjetskog lidera Nikite Hruščova 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka.

Te zgrade na periferiji Moskve tada su riješile stambenu krizu s kojom se suočavala zemlja.

Bonus video: