Merkelova okuplja saveznike: Spremaju strategiju za samit G20

AFP prenosi i reči Žan-Dominika Đulijanija, predsjednika "Fondacije Robert Šuman" sa sjedištem u Parizu, koji je kazao da je "neophodno osigurati evropsku koheziju zato što je komplikovano osigurati je unutar G20"
66 pregleda 1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2017. 07:15h

Njemačka kancelarka Angela Merkel okuplja zapadnoevropske saveznike kako bi spremili strategiju uoči samita G20 čiji je će domaćin biti Merkelova.

Očekuje se ta će taj skup imati najviše nesuglasica među liderima zemalja G20 nego ikada do sada, navodi AFP.

AFP ocjenjuje da će za razliku od ranijih samita, gdje su globalne razlike bile izražene između sjevera i juga, kao i istoka i zapada, ovoga puta zbog američkog predsjednika Donalda Trampa koji propagira slogan "Amerika na prvom mjestu" i odbacuje ideju klimatskih promjena, zapadni saveznici imati muka da pronađu zajednički front na samitu.

Navodi se da će se na samitu, na kojem će se 7. i 8. jula u nestabilnoj mješavini naći ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan i saudijski kralj Salman, među temama koje mogu da budu potencijalne "mine" naći rat u Siriji, ukrajinski sukob i diplomatska izolacija Katara.

"Merkelova je sazvala samit Evropljana zato što postoji problem odnosa sa Trampom", rekao je diplomatski izvor koji je insistirao na anonimnosti.

AFP prenosi i reči Žan-Dominika Đulijanija, predsjednika "Fondacije Robert Šuman" sa sjedištem u Parizu, koji je kazao da je "neophodno osigurati evropsku koheziju zato što je komplikovano osigurati je unutar G20".

On je naveo i da je pored transatlanskog rascepa "prisutna takođe i nova evropska podjela koja je sve izraženija između istoka i zapada", dodavši da se "ona ponovo pojavljuje po pitanju izbjeglica".

Bonus video: