OBEĆAO DA ĆE SPD BITI NA VLASTI

Šulc: Nećemo u koaliciju bez podrške gej brakovima u Njemačkoj

Šulc je na kongresu SPD u Dortmundu obećao da će njegova stranka biti na vlasti poslije izbora i oštro osudio djelovanje desničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), navodi Asošiejted pres
2 komentar(a)
Martin Šulc, Foto: Reuters
Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2017. 14:11h

Lider Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Martin Šulc založio se danas za bolju integraciju imigranata i obećao da njegova partija neće praviti postizborne koalicije ako dio dogovora ne bude i podrška gej brakovima u Njemačkoj.

Šulc je na kongresu SPD u Dortmundu obećao da će njegova stranka biti na vlasti poslije izbora i oštro osudio djelovanje desničarske populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), navodi Asošiejted pres.

Šulc, koji će na parlamentarnim izborima u septembru biti glavni rival njemačke kancelarke Angele Merkel, fokusirao se u govoru na socijalnu pravdu.

Ankete trenutno daju prednost konzervativcima Angele Merkel, dok podrška Šulcovim socijaldemokratama opada poslije njenog naglog rasta ranije ove godine.

Obje partije nadaju se izbornom rezultatu koji će im omogućiti da izbjegnu takozvanu "veliku koaliciju", u okviru koje te dvije stranke trenutno vladaju Njemačkom.

Kongres SPD trebalo bi kasnije danas da usvoji novi program stranke, navodi AP.