"ŠPIGL" NAVODI DA JE IMAO UVID U DOKUMENTA

Novi skandal na pomolu: Njemačka špijunirala Bijelu kuću, američke ministre...?

Agencija AFP prenosi da BND nije željela da da komentar "Špiglu" povodom ovih navoda
9 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.06.2017. 10:48h

Njemačka obaveštajna služba (BND) dugo je špijunirala više zvaničnika i kompanija u SAD, uključujući i Bijelu kuću, objavio je magazin "Špigl".

"Špigl" navodi da je imao uvid u dokumenta koja pokazuju da je BND imala listu od oko 4.000 "izabranih ključnih riječi" za nadgledanje u periodu od 1998. do 2006. godine.

To uključuje brojeve telefona ili faksova, i-mejl adrese Bijele kuće, kao i ministara finansija i spoljnih poslova. 

Među drugim "metama" su se našle vojne insitucije, uključujući američke vazduhoplovne i mornaričke snage, svemirsku agenciju NASA, kao i Hjuman rajts voč. 

Agencija AFP prenosi da BND nije željela da da komentar "Špiglu" povodom ovih navoda. 

"Špigl" je i krajem februara objavio da je BND dugo špijunirala novinare Bi-Bi-Sija, Njujork tajmsa, Rojtersa i drugih stranih medija. 

Pozivajući se na dokumenta u koje je imao uvid, nedjeljnik je tada pisao da je BND imala najmanje 50 brojeva telefona, faksa i imejl adresa novinara ili redakcija u cijelom svijetu na svojoj listi takozvanih "selektora" od 1999. godine. 

Kako se navodi, meta špijuniranja bilo je nekoliko brojeva redakcija Bi-Bi-Si u Londonu i Avganistanu, Njujork tajmsa u Avganistanu, kao i agencije Rojters u Avganistanu, Pakistanu i Nigeriji. 

BBC je reagovao saopštenjem da je razočaran ovakvim tvrdnjama i pozvao sve vlade da poštuju slobodu štampe. 

Organizacija "Reporteri bez granica" okarakterisala je navode o špijuniranju kao "monstruozan napad na slobodu štampe". 

BND ni tada nije željela da komentarišse navode "Špigla". 

Njemačka je vrlo oštro raeagovala kada je 2013. procurjela informacija Edvarda Snoudena da su američki agenti prisluškivali širom svijeta, uključujući mobilni telefon Angele Merkel. 

Francuka agencija AFO navodi da se kasnije ispostavilo da je upravo BND pomagao američkoj NSA da špijunira evropske saveznike.

Preporučujemo za Vas