Makron: Evropa nije supermarket, neki od lidera, ko ne poštuje pravila snosiće posljedice

Francuski predsjednik rekao je da ne vidi neki sukob Istoka i Zapada u EU, već da samo dolazi do tenzija zato što kolektivna svijest zapadne i istočne Evrope nije ista kao ni najnovija istorija, a postkomunističke članice EU vjeruju da ih je stara Evropa izdala kada je dozvolila da kontinent podijeli gvozdena zavjesa nakon Drugog svjetskog rata
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Beta-AP
Emanuel Makron, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.06.2017. 09:24h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron upozorio je u intervjuu evropskoj štampi da Evropa nije supermarket i da slabi kada se dovode u pitanje njene vrijednosti, a lidere zemalja koje kao Poljska ili Mađarska odbijaju solidarnost sa izbjeglicama i gaze pravnu državu upozorio da zemlje koje ne poštuju pravila u Evropskoj uniji moraju da snose političke posljedice.

"Evropa nije supermarket. Evropa je zajedništvo sudbina. Sama sebe slabi kada pristaje na to da se odbace njeni principi. Zemlje Evrope koje ne poštuju pravila moraju da zbog toga snose političke posljedice. S poštovanjem ću razgovarati sa svima, ali neću popuštati u pitanju principa Evrope - solidarnosti i demokratskih vrijednosti. Ako Evropa pristane da se osporavaju to će značiti da je slaba i da je nema", kazao je Makron u intervjuu koji danas objavljuje poljski dnevnik Gazeta viborča.

Francuski predsjednik rekao je da ne vidi neki sukob Istoka i Zapada u EU, već da samo dolazi do tenzija zato što kolektivna svijest zapadne i istočne Evrope nije ista kao ni najnovija istorija, a postkomunističke članice EU vjeruju da ih je stara Evropa izdala kada je dozvolila da kontinent podijeli gvozdena zavjesa nakon Drugog svjetskog rata.

"Kada slušam danas neke od političkih lidera iz Istočne Evrope, vidim da oni izdaju Evropu. Odustaju od principa i okreću leđa Evropi. To je cinični pristup EU - ona im služi da podijeli novac bez poštovanja njenih vrijednosti", rekao je Makron.

Francuski predsjednik upozorio je da on lično nije toliko arogantan da misli da će zauzdati populizam već da je protiv populizma lijek Evropa koja štiti - od klimatskih promjena, socijalne nepravde i kršenja ljudskih prava, a da bi se tako reformisala, mora prvo da povrati svoje jedinstvo.

"Nisam se udvarao Francuzima već sam apelovao na njihovu inteligenciju. To što uništava demokratiju jesu politički lideri koji smatraju da su njihovi zemljaci glupi. Demagoški se igraju njihovim strahovima, oslanjaju se na njihove pokrete. Kriza kolektivne svijesti Zapada je ogroman izazov i to neće promijeniti jedna osoba", rekao je predsjednik Francuske.

Emanuel Makron ocijenio je da nestabilnost i krize izaziva današnji svijet u kome jačaju neliberalne demokratije i ekstremi u Evropi, ponovo se pojavljuju autoritarni režimi koji osporavaju vitalnost demokratija i SAD koje se djelimično povlače iz svijeta.

"Za bitku sa tim izazovima odgovornost snosi Evropa. Zašto? Zato što se demokratija rodila na tom kontinentu. SAD vole slobodu isto koliko i mi, ako ne i više. Ali nemaju naš osjećaj za pravdu. Evropa je jedino mjesto na svijetu u kome su se do takvog stepena spojile individualne slobode, duh demokratije i socijalna pravda", kazao je Makron.

Pored Gazete viborče, njegov intervju prenosi još sedam vodećih evropskih listova - pariski Figaro, belgijski Soar, londonski Gardijan, španski Pais, njemački Zidojče cajtung, italijanski Korijere dela sera i švajcarski Tan.

Bonus video: