Britanski poslanik tvrdi da vlasti kriju istinu: Broj žrtava u požaru deset puta veći

Lami je rekao da "povjerenje u vlasti propada, a sumnja u zataškavanje se podiže"
1 komentar(a)
Dejvid Lami, požar, Foto: Screenshot (YouTube)
Dejvid Lami, požar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.06.2017. 14:09h

Britanski poslanik Dejvid Lami optužio je Vladu Velike Britanije za prikrivanje dokaza o uzroku požara u Grenfel kuli.

Poslanik Laburističke stranke tvrdi da izvođači koji rade u Grenfel kuli uklanjaju vitalne dokaze sa mjesta zločina, uništavajući dokumenta o incidentu i prijeteći uzbunjivačima sa tužbama, a sve u cilju zataškavanja istine o tome šta se zaista dogodilo.

"Britanska vlada je, u dosluhu sa mejnstrim medijima, već uhvaćena da umanjuje broj žrtava koje su posljedica požara – mnogi procenjuju da je čak 500-600 njih možda poginulo – što je ogromna razlika u odnosu na 58 kao što je zvanično objavljeno."

Govoreći za SkyNews u nedjelju, Lami je rekao da "povjerenje u vlasti propada, a sumnja u zataškavanje se podiže".

Ovaj poslanik je pozvao vladu da pronađe i sačuva sve i-mejlove, dokumente sa sastanaka, prepisku sa izvođačima radova, procjene bezbjednosti, specifikacije i izvještaje kako bi ostvarili pravdu za žrtve.

U požaru koji je izbio u srijedu zvanično je stradalo 58 ljudi, dok se mnogi drugi stanari još uvijek vode kao nestali. Nezavisni analitičari tvrde međutim da je u požaru poginulo više od 500 ljudi što je vrlo vjerovatno kada pogledate snimke požara i vidite kako je gorjela i izgorjela cela zgrada od 27 spratova.

"U ovoj fazi, moja najveća zabrinutost je da porodice Grenfel kule neće dobiti pravdu ako se dokumentacija tiho uništi i isecka, a i-mejlovi se brišu," upozorio je Lami.

Bonus video: