Marin Le Pen izabrana za poslanicu u parlamentu Francuske: Mi smo jedina sila otpora

Le Pen će biti poslanica okruga Enen-Bomon na sjeveru Francuske a njena stranka će imati do pet poslanika
64 pregleda 0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2017. 22:54h

Predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Marin Le Pen, koja je prije više od mjesec dana poražena u drugom krugu predsjedničkih izbora, biće poslanica u novom sazivu parlamenta poslije drugog kruga parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Francuskoj.

"Suočeni sa blokom koji zastupa interese oligarhije, mi smo jedina sila otpora", rekla je borbena Le Pen, dok je njen protivnik na predsjedničkim izborima, sadašnji centristički predsjednik Emanuel Makron sa svojom strankom, "Republikom u pokretu", osvojio apsolutnu većinu u parlamentu.

Le Pen će biti poslanica okruga Enen-Bomon na sjeveru Francuske a njena stranka će imati do pet poslanika.

Iako je Le Pen pokušala da se distancira od oca, osnivača stranke Žan-Marija Le Pena, njeni protivnici su tokom kampanje navodili da ona ipak slijedi njegovu politku.

Njen otac je bio poslanik Evropskog parlamenta i takođe predsjednički kandidat 2002. godine kada ga je u drugom krugu pobijedio desničar Žak Širak.

Žan-Mari Le Pen je zbog ponavljanja svog antisemitskog stava da su gasne komore za vrijeme nacizma "samo detalj" iz Drugog svjetskog rata izbačen iz stranke koju je osnovao 1972. i vodio skoro 40 godine dok nije 2011. godine ustupio svoje predsjedničko mjesto ćerki Marin Le Pen.

Ona od tada radi na otklanjanju antisemitskog i rasističkog imidža stranke, marginalizujući stare članove privržene njenom ocu.

Marin Le Pen (48) se kandidovala i na predsjedničkim izborima, 2012. godine, i tada je zauzela treće mjesto.

Le Pen je takođe poslanica u Evropskom parlamentu.