Kan o požaru u Londonu: Greška i nemar političara i vlade

Kan je posjetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade "Grenfel tauer" gdje je prisustvovao službi održanoj u znak sjećanja na žrtve požara
146 pregleda 1 komentar(a)
Sadik Kan, Foto: Reuters
Sadik Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2017. 20:25h

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da je požar u višespratnici u prijestonici, u kojem je život izgubilo 58 ljudi, prouzrokovan "greškom i nemarom".

Kan je posjetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade "Grenfel tauer" gdje je prisustvovao službi održanoj u znak sjećanja na žrtve požara koji je izbio u srijedu.

Tom prilikom priznao je da se lokalna zajednica osjeća "frustrirano i bijesno" zbog toga kako se reagovalo na nesreću, prenio je AFP.

"U zajednici vlada osjećanje da je prema njima odnos bio loš jer su neki od njih siromašni. Ta tragedija je mogla da se spriječi i nije morala da se dogodi, a tragedija koju gledamo je posljedica grešaka nemara poltičara i vlade", kazao je Kan.

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je nešto ranije da je vlada poštovala bezbjednosne preporuke donijete 2009, a da će izmjene sigurnosnog protokola biti moguće tek nakon zvannične istrage o požaru.

Opozicioni političari optužuju vladu da je ignorisala bezbjednosne preporuke koje su donijete 2009. i revidirane 2013. kada je još jedan požar u Londonu usmrtio šest osoba, ali Hamond tvrdi da to nije tačno.

"Očigledno je da smo te preporuke razmotrili kao i to što se sa njima dogodilo. Po mojoj procjeni, mi smo korektno i primjereno odgovorili na te preporuke", rekao je Hamond za BBC.

Britanska premijerka Tereza Mej nalazi se pod pritiskom zbog ovog požara.

Kako je AP prethodno izvijestio, Mej se u subotu sastala sa 15 preživjelih i lokalnih zvaničnika u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Dauning stritu.

Oko 600 ljudi živjelo je u 120 stanova u oblakoderu.

Bonus video: