Ministar: Obloga fasade solitera u Londonu koji je izgorio nije bila u skladu s propisima

Hends je rekao i da istražitelji još ne znaju koja je tačno obloga korišćena prilikom prošlogodišnjeg renoviranja zgrade
1 komentar(a)
London, zgrada, Foto: Reuters
London, zgrada, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2017. 14:47h

Britanski ministar trgovine Greg Hends rekao je danas da spoljna obloga fasade londonskog solitera koji je izgorio u požaru najvjerovatnije nije bila u skladu s građevinskim propisima.

"Prema mom shvatanju, obloga o kojoj se govori nije bila u skladu s britanskim građevinskim propisima. Moramo tačno da saznamo koja obloga je korišćena i kako je bila stavljena", rekao je Hends za Skaj njuz (Sky news).

Stručnjaci su naveli da su ta obloga i njen termo-izolacioni materijal najvjerovatniji uzrok brzog širenja vatre po spoljašnjosti zgrade i blokiranja pomoćnih vrata za slučaj požara.

Hends je dodao i da istražitelji još ne znaju koja je tačno obloga korišćena prilikom prošlogodišnjeg renoviranja zgrade.

Požar u soliteru Grenfel tauer, sa 120 socijalnih stanova i oko 600 stanara, u luksuznoj londonskoj četvrti Kensington-Čelsi, izbio je u srijedu nešto poslije ponoći i prema navodima svjedoka širio se velikom brzinom.

U požaru koji je uništio 24-spratni soliter poginulo je najmanje 58 ljudi, a vlada Velike Britanije pokušava da nađe privremeno rješenje za ljude koji su ostali bez doma.

U soliteru su živjeli siromašni ljudi koji primaju socijalnu pomoć i oni su se godinama žalili na probleme sa strujom i druge probleme, zbog čega je zgrada prošle godine renovirana.

Zgrada se u srijedu zapalila i brzo izgorjela najvjerovatnije zato što je u nju prilikom renoviranja ugrađen jeftin, zapaljivi termo-izolacioni materijal.

Bonus video: