Erdoganov turbo mandat sa novim ovlašćenjima

Tajip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja pobijedili na izborima u Turskoj
3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2018. 06:24h

Turski predsjednik Tajip Erdogan i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP) pobijedili su na jučerašnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, pokazali su preliminarni rezultati. Ukoliko rezultat bude potvrđen Erdogan je izbjegao drugi krug glasanja i produžio 15-godišnju vladavinu osvojivši predsjednički „turbo mandat“ koji će obavljati po novom ustavu kojim su znatno proširena ovlašćenja predsjednika.

Sinoć, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova Erdogan je osvojio 53,32 odsto dok je glavni opozicini predsjednički kandidat Muharem Inče osvojio 30,4 odsto glasova, prenijeli su državni mediji.

Erdoganova vladajuća AKP je nakon prebrojanih 90 odsto glasova imala 43,1 procenat, prenijeli su turski mediji. Glavna opoziciona republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 22,3 odsto, dok je za prokurdsku Demokratska narodnu partiju glasalo 10,64 odsto birača, prenijeli su mediji. Prema rezultatima koji su objavili lokalni mediji saveznica AKP Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) je osvojila 11, 37 odsto glasova.

Neočekivano snažan rezultat nacionalističke MHP znači da će Erdogan imati većinu i u parlamentu što mu omogućava da vlada potpuno neometano.

Međutim, opozicija je sinoć dovodila u pitanje tačnost i pouzdanost podataka koje je objavljivala državna agencija Anadolija. Iz opozicije su optužili državne medije da su manipulisali rezultatima glasanja objavljujući prvo rezultate iz oblasti koje su tradicionalno naklonjene Erdoganu. IZ CHP su sinoć saopštili da će se prema njihovim rezultatima Erdogan i Inče suočiti u drugom krugu 8. jula.

Međutim, i prema rezultatima koje je prikupila Platforma za fer izbore koju su formirale opozicione partije, Erdogan je pobijedio u prvom krugu sa osvojenih oko 53 odsto glasova.

Erdogan je sinoć u prvom obraćanju nakon saopštenja rezultata kazao da su mu građani povjerili novi predsjednički mandat i da se nada da „niko neće nauditi demokratiji tako što će baciti sjenku na ishod izbora kako bi sakrio sopsteni neuspjeh“.

Pristalice AKP sinoć su izašle na glavnu ulicu u Ankari, koja vodi ka sjedištu partije, kako bi proslavile pobjedu.

Izlaznost na jučerašnjim izborima je bila veoma visoka od oko 87 odsto, prenijela je državna televizija.

Opozicione partije I nevladine organizacije rasporedile su oko pola miliona posmatrača na birališta kako bi spriječile moguću izbornu prevaru.

Erdogan je kazao da nije bilo ozbiljnog kršenja glasačkih pravila. „Turska sprvodi demokratsku revoluciju”, kazao je on novinarima nakon što je glasao u Istanbulu. „Sa našim predsjedničkim sistemom, Turska se ozbiljno izdiže iznad nivoa savremenih civilizacija”.

Erdogan, najpopularniji, ali takođe i najrazdorniji lider u modernoj turskoj istoriji, tvrdi da će mu nova ovlašćenja bolje omogućiti da se pozabavi nacionalnim ekonomskim problemima – lira je izgubila 20 odsto u odnosu na dolar ove godine – i da uguši kurdsku pobunu na jugoitsoku Turske i u susjednim Iraku i Siriji.

Investitori će pozdraviti mogućnost stabilnog radnog odnosa između predsjednika i novog parlamenta, mada ih brinu nedavni Erdoganovi komentari u kojima je sugerisao da želi veću kontrolu nad monetarnom politikom.

Erdogan je sebe progalsio „neprijateljem kamatnih stopa“, podstičući bojazni da će vršiti pritisak na centralnu banku da smanji troškove zaduživanja nakon izbora uprkos dvocifrenoj inflaciji.

On je ubrzao izbore koji su prvobitno bili zakazani za novembar 2019. godine, ali nije računao na Inčea, bivšeg profesora fizike i veteranskog poslanika CHP, čiji su harizmatični nastupi i kampanja uspjeli da ožive demoralisanu u podijeljenu tursku opoziciju.

Jučerašnji izbori u Turaskoj održani su dok je na snazi vanredno stanje proglašeno nakon propalog puča u julu 2016. godine. Vanredno stanje ograničava slobode i omogućava vladi da dekretima zaobiđe parlament. I Erdogan i Inče su kazali da će ukinuti vanredno stanje kada budu izabrani za predsjednika.

Erdogan je za puč okrivio bivšeg saveznika, Fetulaha Gulenasveštenika koji živi u SAD, i sproveo je žestoku ofanzivu protiv njegovih sljedbenika u Turskoj, uhapsivši 160 000 ljudi.

Kritičari Erdogana, uključujući Evropsku uniju, tvrde da je on iskoristio puč kako bi ugušio svaki otpor u zemlji. Erdogan sa druge strane tvrdi da su žestoke mjere neophodne kako bi sačuvao nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: