"Da Makron podrži kozu na izborima i ona bi pobijedila"

Zbog sveprisutne dominacije Makrona i njegove stranke na francuskoj političkoj sceni, opozicioni kandidati su apelovali na građane da glasaju za njih jednostavno zbog toga da bi se uspostavila odgovarajuća kontrola i protivteža u parlamentu
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2017. 13:11h

Kada bi predsjednik Francuske Emanuel Makron podržao i kozu na predstojećem drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora i ona bi bila izabrana, tvrdi francuski politički analitičar Kristof Barbije, prenosi Tanjug.

Kako navodi AFP, oko polovina kandidata stranke francuskog predsjednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, su ljudi koji su nepoznati javnosti, koji nisu nikada obavljali političke dužnosti, već su radili u akademskim ustanovama, kao biznismeni ili lokalni aktivisti.

Među njima su jedan matematičar, toreador i kandidat koji je bio siroče u Ruandi.

Drugu polovinu, navodi francuska novinska agencija, čini mješavina centrista i umjerenih ljevičara i umjerenih desničara, prethodno članova etabliranih francuskih stranaka.

Zbog sveprisutne dominacije Makrona i njegove stranke na francuskoj političkoj sceni, opozicioni kandidati su apelovali na građane da glasaju za njih jednostavno zbog toga da bi se uspostavila odgovarajuća kontrola i protivteža u parlamentu.

Francuski "Parizijen" objavio je danas na naslovnoj stranici tekst sa naslovom "U očajničkoj potrazi za opozicijom". Bivši desničarski premijer Žan-Pjer Rafaren zatražio je od birača da imaju u vidu da Francuska "ne bira imperatora". Pojedini analitičari ukazuju, objašnjavajući malu izlaznost, da u zemlji postoji umor od izbora jer će sjutrašnji drugi krug parlamentarnih izbora biti osmi put da birači izlaze na biračka mjesta na parlamentarnim i predsjednničkim izborima u kratkom vremenskom roku. U Francuskoj se u nedjelju održava drugi krug parlamentarnih izbora na kome se po svemu sudeći očekuje velika pobeda stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu, navodi AFP. Istovremeno se očekuje da će izlaznost u drugom krugu biti manja od rekordno niskih 48,71 procenata u prvom krugu, navodi se u najnovijoj anketi "Odoksa". Anketa projektuje da će Makronova stranka Republika u pokretu i njegov saveznik stranka MoDem osvojiti između 430 i 460 mjesta u Donjem domu parlamenta u kome ima 577 mjesta. Konzervativnu stranku Republikanci i njihove saveznike očekuje od 70 do 95 mjesta, socijaliste između 25 do 35 mjesta, a ultradesničare čeka od jednog do šest mjesta. Očekuje se da će izlaznost pasti na 47 odsto, nasuprot 48,71 odsto zabilježenih u prvom krugu izbora, što je najniža izlaznost zabilježena u modernoj istoriji Francuske.

Bonus video: