"Ubice, želimo pravdu": Mej jedva izbjegla ljute demonstrante

Demonstranti su na ulici napali i čovjeka za kojeg pretpostavljaju da je Robert Blek koji je na čelu KCTMO, organizacije koja je bila nadležna za upravljanje višespratnicom u kojoj je izbio požar
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2017. 20:14h

Demonstranti koji su protestovali zbog pogibije 30 ljudi u londonskom soliteru za siromašne, upalo je danas popodne u opštinu pod čijom je upravom bila izgorjela zgrada, prenijela je agencija Frans pres.

Oni su ušli u hol londonske Kraljevske opštine Kensington i Čelsi, i zaposjeli stepenište i pristup prvom spratu.

AFP je javio da je "atmosfera naelektrisana".

"Želimo pravdu!", "Sram vas bilo!" i "Ubice!", uzvikivali su demonstranci.

Ispred zgrade je nalazi nekoliko stotina demonstranata koji razgovaraju s novinarima i pokazuju im fotografije poginulih i nestalih stanara.

Od izbijanja požara u srijedu rano ujutro, mnogi građani i zvaničnci osudili su loše upravljanje tom zgradom za siromašne koji primaju socijalnu pomoć.

Stanari su se godinama žalili na opasne probleme sa strujom i druge u toj zgradi, te su neki otklonjeni tokom renoviranja prošle godine, ali su se žalbe stanara nastavile.

Ta zgrada se u srijedu brzo zapalila i izgorjela najvjerovatnije zato što je u nju tada ugrađen jeftin, zapaljivi termo-izolacioni materijal.

Tereza Mej "pobjegla" od ljutih demonstranata

Nakon sastanka sa ljudima koji žive u blizini oblakodera, britanska premijerka Tereza Mej u žurbi je otišla pod jakom policijskom pratnjom, javio je Rojtersov fotograf s lica mjesta.

Kako je naveo, dok je odlazila, demonstranti nezadovoljni odgovorom vlade na tragediju, vikali su na nju i jurili za njenim automobilom, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, Mej se sastala sa stanovnicima, žrtvama i opštinskim zvaničnicima koji su pretrpjeli požar kako bi obećala pet miliona funti pomoći u cilju stambenog zbrinjavanja i pomoći za pristupanje računima u banci.

"Mjere podrške koji sam danas najavila služe kao neposredna pomoć ugroženima, neophodna kako bi se pobrinuli za sebe i svoje bližnje. Nastavićemo da razmatramo šta još može da se uradi", saopšteno je iz kancelarije britanske premijerke.

Galerija

Bonus video: