"OČUVATI STRATEŠKI BALANS"

Putin: Rusija će adekvatno odgovoriti na akcije NATO, Snoudenu sam rekao da to nije za nas

"U stvari, to je još jedna gruba velika strateška greška naših partnera, jer će sve ove akcije Rusija dati adekvatan odgovor i to neće značiti ništa drugo do još jedan krug trke u naoružanju. Pri tome će naš odgovor biti mnogo jeftiniji. Ona (tehnologija) je možda negdje grublja, ali će biti efikasna. I mi ćemo očuvati taj takozvani strateški balans. Balans je veoma važna stvar", rekao je Putin
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2017. 07:13h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija dati adekvatan odgovor na akcije NATO da bi očuvala strateški balans.

"Za Rusiju postoje dvije prijetnje. Prva je razmještanje protivraketa u blizini naših granica u istočnoj Evropi, a druga prijetnja je da protivraketni bacači za nekoliko sati mogu da se pretvore u lansere za udarne rakete. U istočnoj Evropi, na vodi, na moru, biće postavljeni na brodovima koji će dežurati na Sredozemnom moru i sjevernim morima i staviće na Aljasku", rekao je Putin.

On je u velikom intervjuu reditelju Oliveru Stounu, koji se emituje u četiri dijela na kanalu "Šoutajm", u drugom dijelu rekao da je Rusija sada okružena PRO.

"U stvari, to je još jedna gruba velika strateška greška naših partnera, jer će sve ove akcije Rusija dati adekvatan odgovor i to neće značiti ništa drugo do još jedan krug trke u naoružanju. Pri tome će naš odgovor biti mnogo jeftiniji. Ona (tehnologija) je možda negdje grublja, ali će biti efikasna. I mi ćemo očuvati taj takozvani strateški balans. Balans je veoma važna stvar", rekao je Putin.

On je, takođe, istakao da širenje NATO-a i raspoređivanje sistema protivraketne odbrane u Evropi primorava Rusiju da na to reaguje, prenio je Sputnjik.

Govoreći o širenju alijanse, ruski lider je istakao da umjesto toga mogu da se sklapaju sporazumi o bezbjednosti i uzajamnoj pomoći ukoliko zemlje osećaju da su u opasnosti.

Putin je dodao da je nakon što se raspao Sovjetski Savez, a Iran odustao od nuklearnog programa, nema smisla za raspoređivanjem PRO i proširivanjem pakta.

Veći dio intervjua objavljenog u utorak bio je posvećen odbjeglom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, koga je Putin nazvao "hrabrim, pa čak i malo nesmotrenim" čovjekom. Predsjednik Rusije je istakao da Snouden "nije namjeravao da nam daje neke informacije".

"On je pozvao na zajedničku borbu. A kada je postalo jasno da mi još nismo spremni za to, vjerovatno ću mnoge razočarati, rekao sam da to nije za nas. Mi i bez toga imamo komplikovane odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ne trebaju nam dodatne komplikacije. On je samo otišao i nestao", rekao je Putin.

On je kazao da je prvi kontakt sa Snoudenom održan još u Kini, gdje je on pobegao iz SAD.

"A zatim su mi saopštili da je gospodin Snouden u avionu koji je trebalo da se prizemlji u Moskvi i nakon toga on treba da pređe u drugi avion i dalje da odleti za Latinsku Ameriku. Ali, ispostavilo se da zemlje u koje je htio da leti, kao prvo, ne žele da ga prihvate, a kao drugo, ova informacija nije od nas, već iz drugih izvora odmah dospjela u medije i postalo je jasno da mu neće tek tako dozvoliti da bilo gdje odleti", rekao je Putin.

Tako se, prema riječima ruskog predsjednika, bivši agent NSA našao u Moskvi u dijelu za tranzitne putnike. "I onda smo mu dali privremeni azil", dodao je šef ruske države.

Putin nije odgovorio na pitanje da li ga je tadašnji američki predsjednik Barak Obama zvao u vezi sa Snoudenom. "Ne želim da govorim o tome. To je stvar povjerljive prirode", istakao je Putin.

Tokom razgovora dotaknuta je i tema Ukrajine.

"Filozofija međunarodne američke politike u ovom regionu je u tome da je neophodno da se ni u kom slučaju ne dozvoli približavanje Ukrajine i Rusije, jer u tome neko vidi nekakvu prijetnju. Neko smatra da je to izvor rasta moći Rusije i da treba po svaku cijenu spriječiti približavanje Rusije i Ukrajine", naglasio je Putin.

Istovremeno, i u SAD i u Evropi postoje oni koji su djelovali polazeći od različitih shvatanja, a ne slobode izbora ukrajinskih državljana, dodao je ruski predsjednik.

"Podrška radikalnim elementima u Ukrajini, nacionalističkim elementima, ona sa stanovišta takvog pristupa predstavlja siguran dobitak. Prema tome, u tom smislu, onaj ko je to učinio je postigao svoj cilj, oni su to uradili savršeno. Svaka im čast", rekao je Putin.

Pema riječima predsjednika Rusije, "ukoliko se na ovaj problem pogleda malo šire, a ne sa stanovišta neposredne konfrontacije i okupljanja oko sebe satelita na osnovu neke spoljne prijetnje, već ako pogledate na razvoj svjetske zajednice… pogledate 25 godina unaprijed kako se razvija situacija u svijetu, onda bi trebalo da se promijeni filozofija međunarodnih odnosa".