Kako je Makron birao poslanike: Kasting kao za pjevače, glumce...

Makronovi saradnici, organizovali su, naime, svojevrsnu audiciju za poslanike, na koju se prijavilo oko 19.000 muškaraca i žena - u prosjeku 34 kandidata po izbornom okrugu
70 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2017. 10:47h

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je sa svojom "Republikom u pokretu" odnio ubjedljivu pobjedu u prvom krugu parlamentarnih izbora, ništa ne prepušta slučaju, te je i izbor kandidata za skupštinu Pete Republike obavio na jedinstven način - kastingom, sličnom audiciji za pjevače ili glumce.

Kako piše bečki dnevnik Hojte, Makron, kojem se, po anketama, predviđa apsolutna većina u parlamentu nakon drugog izbornog kruga, zakazanog za 18. jun, a svojim kandidatima za skupštinu rekao je "vi ste oličenje nečega što još nismo imali u ovoj zemlji".

Njegovi saradnici, organizovali su, naime, svojevrsnu audiciju za poslanike, na koju se prijavilo oko 19.000 muškaraca i žena - u prosjeku 34 kandidata po izbornom okrugu.

Specijalna partijska komisija obavila je 1.700 razgovora i izabrala više od 520 kandidata, a rukovodili su se principom - ko uspije da ubijedi komisiju, može da pridobije i birače.

Oko polovine kandidata nema iskustva u politici, a oko polovine su žene.

Makron time ne može da dobije ako igra na kartu popularnosti svojih kandidata, jer, iako će na njegovoj listi biti i neka poznata lica - poput toreadorke Mari Sare sa juga Francuske, većina budućih poslanika su potpuno nepoznati.

Sa druge strane, u prilog im ide činjenica da uglavnom imaju duboke korijene u svojim izbornim okruzima i da su usred radne karijere, te imaju dobre izglede da pobijede etablirane profesionalne političare, omražene među mnogim Francuzima.

Takođe imali su, većina njih, sredinom maja u Parizu ubrzani kurs taktike izborne kampanje, gdje su naučili kako da privuku birače, organizuju kampanju i zaobiđu lokalne novinare.

Aktuelna predsjednica Makronovog pokreta Katrin Barbaru objašnjava da svako jutro kandidati za poslanike u svom inboksu nalaze "mali podsjetnik" koji sadrži predloge tema koje birače interesuju ili podsjeća na obavezne sastanke.

Neke ideje za izbornu kampanju Makron je preuzeo od bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame, koji ga je video-porukom podržao na predsjedničkim izborima i stoga Makronov pokret ima vlastitu internet platformu na koju mogu da se uloguju svi članovi.

Platforma omogućava svakom kandidatu da osmisli sopstvenu kampanju na mreži - uključujući i spisak kontakata i funkciju za prikupljanje donacija na internetu.

Osim toga, kandidati za mjesto u parlamentu mogu da se reklamiraju postavljajući video snimke na Fejsbuku i Tviteru.

Politikolog Žerom Sent-Mari smatra da 24-časovno usmjeravanje kandidata osigurava Makronu odlučujuću prednost, jer na taj način stvara poslušan parlament.

"Novi političari će mu dugovati zahvalnost ne samo za izbornu pobjedu, već i za to što su uopšte prisutni na političkoj sceni", ocijenio je Sent - Mari.