Boris Džonson negirao navode da planira da svrgne britansku premijerku

Tereza Mej se nadala da će ojačati stranku na održanim parlamentarnim izborima i imati odrešene ruke da pregovara "tvrd" Bregzit sa EU
0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2017. 15:45h

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson negirao je danas navode da namjerava da svrgne premijerku Terezu Mej, čija je Konzervativna stranka izgubila parlamentarnu većinu.

Džonson, jedan od vodećih političara Konzervativne stranke, naveo je na društvenoj mreži Tviter da je novinski članak o njegovom preuzimanju premijerske pozicije od Tereze Mej "besmislica".

"Ja podržavam Terezu Mej. Hajde da nastavimo sa poslom", rekao je Džonson.

Tereza Mej međutim ulaže napore da postigne dogovor sa jednom partijom iz Sjeverne Irske za podršku njenoj vladi.

Bivši ministar finansija Džordž Ozborn, koji je razriješen dužnosti prošle godine, nazvao je Mej "mrtvacem koji hoda", a lider opozicije Džeremi Korbin je kazao da je spreman na nove izbore u bilo koje vrijeme.

Tereza Mej se nadala da će ojačati stranku na održanim parlamentarnim izborima i imati odrešene ruke da pregovara "tvrd" Bregzit sa EU.

Međutim, konzervativci Tereze Mej osvojili su 318 mesta u parlamentu i mada su najjača stranka u parlamentu, nemaju potrebnu većinu od 326 mesta. Laburisti su premašili očekivanja i dobili 262 mesta u parlamentu.

Mnogi visoki predstavnici Konzervativne stranke smatraju da Mej, za sada, treba da ostane premijerka zbog očuvanja stabilnosti, mada pojedinci navode da neće moći da ostane na poziciji duže od nekoliko mjeseci.

Pregovori o Bregzitu treba da počnu 19. juna, godinu dana od referenduma o izlasku Britanije iz EU.

Bonus video: