UHAPŠEN DOK JE KUPOVAO AVIONSKU KARTU

Direktor ruske tehnološke firme pronevjerio 10 miliona eura?

Kompanija "Rusnano" osnovana je 2007. da bi investirala u perspektivne firme visoke tehnologije i pomogla Rusiji da stekne i druge spoljnotrgovinske izvore prihoda sem od energenata od kojih je većinom zavisna
2 komentar(a)
Rusnano, Foto: Twitter.com
Rusnano, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 05.02.2019. 03:09h

Jedan od direktora državne ruske visokotehnološke firme "Rusnano", specijalizovane za nanotehnologiju, priveden je danas pod sumnjom da je pronevjerio više od 10 miliona eura, saopštila je ruska istražna služba.

Andreij Gorkov, direktor te kompanije za investicije, uhapšen je kada je kupovao avionsku kartu za inostranstvo, navodi se u saopštenju ruskog Istražnog komiteta koji je protiv njega otvorio istragu zbog zloupotrebe položaja.

Po istom izvoru, osumnjičeni direktor je od 2011. do 2013. godine redovno uplaćivao novac na račun u jednoj banci koju je održavao u životu dok joj vlast nisu ukinule dozvolu za rad krajem 2014. godine. Stečaj te banke značio je za firmu "Rusnano" gubitak od 738 miliona rubalja (11,5 miliona eura po sadašnjem kursu), naveo je Komitet.

Neposredno prije no što joj je ukinuta dozvola, ta banka je na brata danas uhapšenog Gorkova prenijela vlasništvo nad nekretninama vrijednosti 400 miliona rubalja, naveli su istražiteljli.

Predsjednik "Rusnana", državnog holdinga koji podstiče investicije u nanotehnologiju, je Anatolij Čubais, koji važi za "oca privatizacija" poslije raspada Sovjetskog Saveza, zbog čega je vrlo nepopularan u Rusiji, prenos agencija Frans pres.

Kompanija "Rusnano" osnovana je 2007. da bi investirala u perspektivne firme visoke tehnologije i pomogla Rusiji da stekne i druge spoljnotrgovinske izvore prihoda sem od energenata od kojih je većinom zavisna.