NAKON OSTAVKE NAJBLIŽIH SARADNIKA

Britanska premijerka imenovala novog šefa kabineta

Barvel je bio jedan od konzervativnih poslanika koji je ostao bez svog poslaničkog mjesta na izborima u četvrtak, na kojima je Konzervativna stranka izgubila parlamentarnu većinu
83 pregleda 7 komentar(a)
Nik Timoti, Fiona Hil, Foto: Reuters
Nik Timoti, Fiona Hil, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 03:09h

Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je novog šefa kabineta poslije ostavki dvoje njenih najbližih saradnika. 

Gavin Barvel, bivši ministar za stanovanje, zamijeniće šefa kabineta Nika Timotija i premijerkinu savjetnicu Fionu Hil koji su danas podnijeli ostavke. Mnogi su smatrali njih dvoje krivim za neuspjeh Konzervativaca na izborima.

Barvel je bio jedan od konzervativnih poslanika koji je ostao bez svog poslaničkog mjesta na izborima u četvrtak, na kojima je Konzervativna stranka izgubila parlamentarnu većinu.

Zbog lošeg rezultata povećao se pritisak na Terezu Mej da podnese ostavku ali ona je rekla da će ostati i voditi Britanju tokom pregovora o izlasku iz Evropske unije. 

Mej je rekla da želi da prouči izbore i zašto nisu dali rezultat za koji se nadala i dodala da će Gavin imati važnu ulogu u tome. 

Sjevernoirska Demokratska unionistička partija (DUP) dogovorila se u principu o sporazumu za pružanje podrške konzervativnoj vladi, objavljeno je danas iz Dauning strita.

Mej je i najavila da će raditi sa Demokratskom unionističkom partijom (DUP) i da će formirati manjinsku vladu uz njihovu podršku. 

Konzervativci Tereze Mej su osvojili 318 mjesta u parlamentu i najjača su stranka poslije izbora, ali nemaju potrebnu većinu od 326 mjesta. Fali im osam mjesta, dok DUP ima deset mjesta u parlamentu.