Zeman hvali Trampa zbog povlačenja iz Pariskog sporazuma: Ispunio obećanje

"Čovječanstvo je buđ na licu planete. A ta planeta se ponaša potpuno isto i kada čovječanstva ima i kada nema", rekao je Zeman
90 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2017. 07:33h

Predsjednik Češke Miloš Zeman pohvalio je odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz Pariskog sporazum o klimatskim promjenama kao primjer retkog političara koji ispunjava predizborna obećanja, iako sam lično vjeruje da globalno zagrijavanje nije izmišljotina.

"Američki predsjednik je uradio nešto što se nije predviđalo. To da nakon izbora ispuni ono što je obećao pred izbore, a to političari uglavnom ne rade. Njegovi birači su znali da želi da otkaže Pariski sporazum. To je poen za njega u ovom slučaju", kazao je sinoć Zeman u redovnom nedjeljnom intervjuu za češku televiziju TV Barandov.

Zeman, za razliku od svog prethodnika Vaclava Klausa, lično vjeruje u fenomen globalnog zagrijavanja, ali je uvjeren da je to prirodni tok stvari.

"Čovječanstvo je buđ na licu planete. A ta planeta se ponaša potpuno isto i kada čovječanstva ima i kada nema", rekao je Zeman.

Kao primjer toga da je Zemlja i ranije prolazila kroz periode zagrijavanja bez uticaja čovjeka, češki predsjednik je naveo Grenland.

"Grenland je u 12. vijeku bio zeleno ostrvo. A samo budala može da tvrdi da je ono malo Vikinga i Eskima proizvodilo toliko C02 da izazove globalno zagrijavanje. A onda je došlo malo ledeno doba. Mora okolo su zamrzla a ljudi si pomrli od gladi", rekao je Zeman.

Odustajanje SAD od Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama oštro je kritikovala češka vlada, dok je češki predsjednik poznat po oštrom odbijanju ekologa za koje je čak nedavno predložio da se pozatvaraju u rezervate divlje prirode, a Česi da idu na ekskurzije da gledaju ekologe kako se muče bez struje, vode i drugih dostignuća civilizacije.

Bonus video: