Islamska država se reorganizovala, fokusirana na Evropu

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je, povodom prijetnji Islamske države regionu da je situacija pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu
2 komentar(a)
Islamska država, Foto: Shutterstock
Islamska država, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2017. 07:09h

Teroristička organizacija Islamska država se reorganizovala uprkos porazima koje je pretrpjela u Iraku i Siriji i sada je "fokusirana više nego ikada" na napade na Evropu.

"Islamska država nastavlja da pruža otpor, uprkos kontinuiranom vojnom pritisku, posebno u Mosulu i Raki", rekao je Džefri Feltman, generalni podsekretar UN za politička pitanja, prenosi AFP.

"Istovremeno, Islamska država je reorganizovala svoju vojnu strukturu, dajući veću moć lokalnim komandantima i fokusiraniji je više nego ikada na to da izvede napade izvan zone konflikta", naglasio je on.

Kao primjer za to, Feltman je govoreći u Savjetu bezbjednosti UN, naveo napade u Belgiji, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj i Turskoj.

Sarajevski portal "Klix.ba" prenio je juče da su u posljednjem izdanju magazina "Rumiyah" koji izdaje Islamska država, objavljene terorističke prijetnje zemljama Balkana.

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević izjavio je, povodom prijetnji Islamske države regionu da je situacija pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu.

On je rekao za "Večernje novosti" od petka da Srbija ima snage i mogućnosti da se odbrani od svih izazova.

"Građani mogu da budu mirni i sigurni. Ministarstvo odbrane u saradnji sa svim bezbhednosnim službama situaciju konstantno prati", rekao je Đorđević.

On je dodao da je to ministarstvo spremno da odgovori na sve izazove i da će preduzeti sve potrebne mjere kako bi, kako i do sada očuvali mir i bezbedost građana.

Bonus video: