Serija kritika: Sadik Kan otvoreno napao Terezu Mej

Kanov napad ima veću težinu, jer se ne smatra bliskim Korbinu i ne doživljava se kao pripadnik klasičnih političkih struktura sklon političkim igrama
0 komentar(a)
Sadik Kan, Foto: Reuters
Sadik Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 14:36h

Britanska premijerka Tereza Mej pod baražom je optužbi zbog toga što nije obezbjedila finansiranje snaga bezbjednosti u Londonu. Optužbe dolaze svega tri dana prije izbora u Velikoj Britaniji, a nakon najnovijeg terorističkog napad u Londonu u kojem je ubijeno sedam ljudi.

Mej je pokušala da iskoristi taj napad i prethodni u Mančesteru da ukaže na potrebu za kontinuitetom, porukom da "nema vremena da se uči neko novi".

Sadii Kan, gradonačelnik Londona iz redova laburista tvrdi da Mej planira da za oko dvije milijarde smanji budžet policije u narednoj deceniji.

"Ne dobijamo novca koliko nam treba kao glavni grad", kazao je Kand.

Mej, koja je bila prethodno i državna sekretarka, je imala značajnu ulogu u smanjenju broja policajca za 20 hiljada.

Džeremi Korbin, lider laburista, je pozvao Mej da podnese ostavku jer njeno upravljanje budžetom direktno ugrožava bezbjednost građana.

Kanov napad ima veću težinu, jer se ne smatra bliskim Korbinu i ne doživljava se kao pripadnik klasičnih političkih struktura sklon političkim igrama. Čak je i sama Mej naglasila da Kan radi dobar posao u upravljanju Londonom.

Kan je otkrio da je za preko 650 miliona funti smanjen policijski budžet u prethodnih sedam godina, a da će biti smanjen za još preko 450 miliona u naredne četiri godine. Dodatno, nova formula o finansiranju policije će smanjiti budžet za skoro 800 miliona eura.

Kresida Dik, komesarka Metropoliten policije, je takođe upozorila da treba razmotriti strategiju, taktiku i resurse da bi se obezbjedila sigurnost.

Kritikama Mej se pridružio i šef policije za vrijeme Dejvida Kamerona, Stiv Hilton, koji je smatra odgovornim za bezbjednosne propuste u napadima.

Ništa od toga ne ide u prilog Mej, koja ponavlja da je borba protiv terorizma prioritet, ali smanjuje troškove na policiju.

Bonus video: