Putin komentarisao odluku Trampa o Pariskom sporazumu: Don't worry, be happy

Navodeći da je riječ o dokumentu koji se bavi klimatskim promjenama, jednom od ključnih problema današnjice, Putin je šaljivo primetio da je u Moskvi, maltene, pao snijeg, u Peterburgu kiša i hladno je i da se sada sve može svaliti na Donalda Trampa i “američki imperijalizam”
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2017. 15:55h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je komentarišući odluku Trampa o izlasku SAD iz Pariskog sporazuma da Tramp to možda i nije morao da učini.

“Neću da sudim Trampu. Možda nije morao da učini to, jer je reč o okvirnom dokumentu. Ali šta je rečeno, rečeno je i sada treba videti šta dalje. Nijesam pročtao Trampovo saopštenje, ali koliko shvatam, on je rekao da želi ponovo da razmotri taj sporazum. Mislim da ne treba dizati buku, već stvoriti uslove za rad”, rekao je Putin.

Putin je rekao da taj sporazum još nije ni stupio na snagu, to treba da se desi 2021. godine.

"Tako da imamo vremena da se dogovorimo", zaključio je Putin uz opasku - "Don`t worry, be happy”.

Navodeći da je riječ o dokumentu koji se bavi klimatskim promjenama, jednom od ključnih problema današnjice, Putin je šaljivo primetio da je u Moskvi, maltene, pao snijeg, u Peterburgu kiša i hladno je i da se sada sve može svaliti na Donalda Trampa i “američki imperijalizam”.

“Ali to nećemo učiniti”, dodao je on.

“To je okvirni dokument, svaka država odlučuje samostalno, nema obavezujućih tačaka”, naglasio je on, podsjetivši da su SAD ratifikovale taj dokument, a Rusija nije i to neće učiniti dok ne budu donijeta pravila o preraspodjeli resursa.

"Nemamo pravo na rasprave i da igramo igre"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je učesnike Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, poručivši da svijet može da odgovori na cilivizacijske izazove samo zajednički, uz odgovoran i dosledan pristup.

"Cijenimo interes koji pokazujete prema Rusiji", rekao je Putin na plenarnom zasijedanju drugog dana Foruma.

On je kazao da zemlje samo zajedno mogu da prevaziđu neravnotežu i obezbijede ekonomski rast, ali tako da postoje pravedna pravila trgovine i pravedna konkurencija, da se smanji siromaštvo, pobjede bezbjednosni izazovi, u prvom redu međunarodni terorizam, ideje nacionalizma i ksenofobije.

Prema njegovim riječima, svijet se suočava sa civilizacijskim izazovima.

"Moramo biti odgovorni i dosljedni i samo tako mozemo doći do rješenja koja će osigurati harmonični globalni razvoj. Pred nama su sistemski dugoročni izazovi čije je posljedice teško predvidjeti. Nemamo pravo na rasprave, da gubimo vrijeme i igramo geostrateške igre”, rekao je Putin.

On je naglasio da je Rusija otvorena za dijalog, saradnju i rješavanje strateških pitanja.

Kako je rekao, potrebna su nestandardna rešenja, novi formati saradnje, ali i da se iskoristi potencijal međunarodnih organizacija, prije svega UN.

Rusija je spremna da da svoj doprinos svim tim naporima, rekao je Putin.

On je posebno naglasio značaj informativnih tehnologija i naveo da Rusija namjerava da radi na razvoju "digitalne" ekonomije.

Prema njegovim riječima, ruske vlasti će pružiti podršku državnim kompanijama u sferi IT-tehnologija, čija djelatnost ima uticaja na različite grane privrede.

"Najlošiji odnosi sa SAD od Hladnog rata"

Putin je rekao i da su odnosi između Moskve i Vašingtona u najnižoj tački od vremena Hladnog rata.

Putin je pozvao američke biznismene za pomoć u vraćanju normalnog dijaloga Moskve i Vašingtona, dodavši da su dobri odnosi izmedju SAD i Rusije od interesa za obje države.

"Pomozite nam da vratimo normalan politički dijalog. Pitam vas u ime Rusije i obraćam se američkoj strani: pomozite novom predsjedniku i novoj administraciji", rekao je Putin poslovnim zvaničnicima na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu,.

On je dodao da će Moskva nastaviti da razgovara sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom i njegovom administracijom.

Bonus video: