Anketa: Makronova stranka favorit na parlamentarnim izborima

Prema anketi instituta Ispos-Sopra Steria, Makronova stranka bi mogla da osvoji 31 odsto glasova, desničarski Republikanci 22 odsto i ekstremno desničarski Nacionalni front oko 18 odsto
57 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2017. 15:06h

Stranka novog francuskog predsjednika Emanuela Makrona, centristička Republika u pokreta, mogla bi da osvoji najveći broj glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji je zakazan 11. juna, prenio je danas pariski list Poen rezultate istraživanja javnog mnjenja.

Prema anketi instituta Ispos-Sopra Steria, Makronova stranka bi mogla da osvoji 31 odsto glasova, desničarski Republikanci 22 odsto i ekstremno desničarski Nacionalni front oko 18 odsto.

Radikalna ljevica Žan-Lika Melanšona bi osvojila 11,5 odsto. a socijalisti, do skora na vlasti, oko 8,5 odsto glasova.

Ako bi se ostvarile te prognoze, poslije dva kruga parlamentarnih izbora, Republika u pokretu bi mogla da osvoji oko 400 od ukupno 577 mjesta u parlamentu, čime bi ostvarila apsolutnu većinu.

Anketa je sprovedena od 27. do 30. maja nad skoro 15.000 ispitanika.

Parlamentarni izbori će biti veoma važni za Makrona koji pokušava da dobije parlamentarnu većinu sa svojim novim političkim, centrističkim pokretom pošto je predsjednik koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci u Francuskoj, ljevici ili desnici.

Bonus video: